Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Преди четири месеца вицепремиерът, който отговаря за европейските фондове - Томислав Дончев, обяви, че правителството е наложило мораториум върху изплащането на пари по европейските програми на медии без търг и конкурс. Повод за това изказване станаха обвиненията, че с парите по комуникационните планове на оперативните програми правителството си купува медиен комфорт. 

"Текат едни интриги, че властта си купувала медиен комфорт. Това, разбира се, не е истина", каза в края на март вицепремиерът Дончев.

Тогава вицепремиерът обяви, че правителството ще започне обществен дебат дали тези пари не пораждали зависимост и в редакционното съдържание. 

"Когато този дебат протече, могат да бъдат възстановени плащанията", зарече се тогава Дончев.

Да, ама не, както казваше покойният колега Петко Бочаров. Парите не само че отново вървят към избрани медии, но и никога не са били спирани. Дори и в момента, когато вицепремиерът Дончев твърдеше това от телевизионния екран. Това показват публикуваните справки за изпълнение на комуникационните планове по оперативните програми. 

ВЛАСТТА ЩЕ ПИТА МЕДИИ, НА КОИТО ДАВА ПАРИ, ДАЛИ ГИ КАРА ДА Я ХВАЛЯТ

От началото на годината до края на месец юни само по оперативна програма "Развитие на човешките ресурси", която е към Министерството на труда и социалната политика, са били платени 625 476 лева и 50 стотинки. Най-голям дял от тях са отишли в националните телевизии бТВ, Нова и БНТ, но сред щастливците са също радиостанциите The Voice, Джаз ФМ, ФМ плюс, БГ радио и Дарик радио.

Ето изплатените суми по ОП "Развитие на човешките ресурси" от началото на годината:

бТВ медия груп - 170 825,85 лв.

Нова броудкастинг груп - 145 614 лв.

БНТ - 123 360 лв.

Дарик радио - 39 312 лв.

БНР - 34 145,4 лв.

Метрорадио (БГ радио) - 30 545,42 лв.

Си Джей (Джаз ФМ) - 23 446,8 лв.

Радио Експрес (The Voice) - 19 332,6 лв.

Болкан броудкастинг (ФМ плюс) - 15 559,43 лв.

Фокус нунти (радио Фокус) - 11 232 лв.

България ОН ЕР - 7 303 лв.

Радио К2 - 4 800 лв.

Другите оперативни програми тази година не са активни в директното плащане на медии. Открояват се само 150 000 лева, които оперативна програма "Околна среда" към Министерството на околната среда и водите е изплатило на фирмата "Глобал фрейм", която е продуцент на предаването "Господари на ефира". В отчета е описано за какво точно да похарчени тези пари:

"Отстъпване на изключителните права за използване на мини спектакъла "Яко е да си еко" посредством осигуряване на 6 представления на спектакъла на актьорите Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека, създаване на видео и аудио клип с участието на Димитър Рачков, ведно с правата за излъчването на клиповете в електронните медии, предоставяне на права за използване на клиповете до края на 2017 г., и права за използване на кадри от видео клипа за създаване на печатни рекламно-информационни материали за публикуване в печатни и електронни медии, външна и вътрешна реклама", пише в отчета.

Договорът за участието на Зуека и Рачков е подписан на 9 май и почти веднага е изплатен. 

От останалите разходи прави впечатление добрата успеваемост на фирма "БГМАП", която е сключила договори с програмите "Околна среда" и "Регионално развитие" за изработване на рекламни материали на обща стойност до 660 хиляди лева, от които обаче все още няма нищо платено, показва справката. 

Народното събрание прие нов Закон за обществените поръчки, в който остави вратичката парите за радио и телевизия да бъдат директно договаряни и да не се налага организирането на публичен търг за тях. 

И ЕДНИ 7 МИЛИОНА ЗА МЕДИИ. ДА СИ ХАРЧАТ

В края на миналата 2015 г. властта ударно изплати почти 4 милиона лева на същия списък от телевизии и радиа, а за цялата минала година сумата достигна 7 милиона лева. От влизането на България в Европейския съюз по този механизъм от правителството към определени медии са били преведени почти 100 милиона лева. 

Ключови думи

Коментари

Не мрънкайте. Ако не стигат стотинките, обърнете се към Прокопиев, може да са му останали стотинки от последния грант.

zakkwylde

Авторът на подписаната от КЛУБ Z статия си позволява да нарече "колега" големия Петко Бочаров, което е издевателство над неговата памет. Имайте малко срам поне бе, пишурки дребни.

Затова ли Рачков и Зуека се хвърлиха като едни матросовци да защитават Веждичката. Пък и продуцентът им Маги се включи с писмо. Ех, платената любов ръжда не хваща!

Гого

Алваджията за бозаджията и всички заедно - за герпаджията от Банкя!

Авторът не прави нищо друго освен да цитира ЦИФРИ!Просто цифри.От които залъщяват задници.Червени ,охранени ,наши момчета!!!За колко ще си покажат съответните части Рачков и Зуека и с какви пари ще се кичи,като панаирджийска сергия Кремена Халваджиян,не е само тяхна работа.Долнопробни хора,като Хекимян,Жен.Марчева,Ризова винаги ще има.Но,след като знаем,че лижат задници за пари,пък и точните суми,просто не трябва да им обръщаме внимание.И ще стане,като при Беновска.Ако изобщо седне да я гледа,почти веднага ще се удави в лиги. Тлъсти,лепкави и ужасно досадни.Това ли е истинската журналистика,г-н(г-жа)ZAKKWYIDE?????Не пишурки,обаче подлизурки.Искам цифри, факти.Пък,доколкото мога,ще си направя изводите.Не лиценепритни хора да се пънат да ми ги правят!!!!

Кенга

И какво я интересува една частна медии какви пари раздава властта? Една частна медия трябва да минава на другия тротоар, ако някой от властта й дава пари! Освен това на другия тротоар чакат една фондация и Моника!

Ех, Кенга,

След като видимо не разбираш, гледай си кенгурчетата. С изключение на БНТ и БНР, всички останали медии са частни. Но някои получават пари. Властта раздава не свои лични пари, а държавни.

Аха

То затова Рачков така пламенно защитава Вежди Рашидов хаха

150 бона за шест представления на тоя шут .Скандално.

"Открояват се само 150 000 лева, които оперативна програма "Околна среда" към Министерството на околната среда и водите е изплатило на фирмата "Глобал фрейм", която е продуцент на предаването "Господари на ефира". Къде тук виждате министерство на културата?

да питам :

тези 100 милиона са вклчючени към онези пари за които ни дрънкат че България била получила от фондовете нали ?Как повече получаваме отколкото даваме ?

N.B.

1,2,3,4,5,6,7,8,9,0 - това са ЦИФРИ! Всичко останало са ЧИСЛА! Например: 7 е цифра, a 76 е число. 5 е цифра, а 695 е число и така нататък!

А дали случайно няма цифра 5 и число 5? :-)

Дара

Господ здраве да му дава на Вежди! Види се, че ги е настъпил по много болно и дваж по-доходно място, щом така издалече въртят и сучат, та и поддръжниците му да ударят. У нас се правят непрекъснато финансови трансплантации от руски, американски и европейски донори, но някой усилено крие факта, че "гражданската" глава е в мозъчна смърт. Наскоро една луда аптекарка я хванаха да крие, че майка й и баща й са починали, за да им взима пенсиите. Същото е, но по-брутално и става дума за огромни суми!.....П.П. По времето на социализма бяха много разпространени връзките. Връзки /по втория начин/ ти трябваха за всичко - от бананова каша за бебето, до кола от Мототехника и не е вярно, че връзки търсеха некадърниците. Напротив - много повече кадърни хора се нуждаеха от тях. Ония, другите се раждаха уредени. Ако ще се дават държавни пари /с връзки и с намек за приликите с Тодор Живков/, да се дадат на кадърните. За останалите се грижи цялото задкулисие! А иначе ние тепкаме така бавно по европейския друм /не магистрала, там е забранено за пешеходци/, поради ужасяващата липса на опозиция! Не може хора, които имат в телефоните си Бойко Борисов на бързо набиране, да правят протести срещу него и правителството! Е, то се вижда, че може, но не е нито редно, нито прилично.

петя

Мдаа - на теб вероятно са ти трансплантирани мозък от патка

Че то най много взимат най-опозиционните

Ако на някой това му изглеждат много пари, е чисто луд. Това са жълти стотинки.

Критик по "румънския модел" на Пърдан ГъЖъ

Правителството финансира именно МЕДИИ, а не сайтове за художествена литература, каквито са "Дневник", "Медиапул", клубчето и разни други. Художествената самодейност на олигархията да не протяга лакоми ръчички към парите от бюджета и ЕС!

смях на парцали

Че чий го дириш тук тогаз бре чиляк?

Николов

Абе как стана така ,че няма министър от това правителство да не лъже като дърт циганин. Наскоро земеделската министкарка я хванаха в крачка, сега Дончев, преди примери колкото щеш. Да не би, когато ги избират в ГЕРб за министри, да минават тест-колко и как можеш да лъжеш. Или пък както е казал народът: " С какъвто се събереш, такъв ставаш." А, Дарче, ти как ги виждаш тия работи?

Не разбрах, Клуб З какво предлага. Да се спрат медийните кампании като тази на човешки ресурси, да се рекламира само в непопулярни медии, или да се задължат популярните медии да го правят безплатно.

b.krustev

"на пари по европейските програми на медии без търг и конкурс". Мисля, че е очевадно какво е липсващото.

Вие в Клуба добре ли сте

Баси парите...Азис изкарва повече за една вечер.

Ганев

Фирмата за която работя е наляла с пъти повече пари в Нова от правителството.

питащ

Половината радиа са музикални. И там ли правителството си прокарва политиката????? А и защо не дадете интернет медиите и вестниците които вземат пари? А и ако може да си кажете вие спонсора,и да му праснете една очерняща ПР статия,да видим,дали ще ви отреже спонсорството,или ще ви ръкопляска!

смях на парцали

Матросов на амбразурата. "А вие що биете негрите?" :)

Клуб Z

Нашият издател е известен. И нямаме никаква причина нито да го очерняме, нито да го избелваме. Но явно на вас това ви е дълбоко непонятно

Парите на Нова са заплатите на Гала, Салич, Дойнов и Комбина за един месец!

ха

Е ,що-кофти ли е ?

Дара

Николов, можеш да бъдеш напълно спокоен! Никой, никога и при никакви обстоятелства не може да настигне червени мухоморки. Сега - 70 000 за наем на кола, 200 000 за супер джип, автобусните спирки били направени, ама не по стандарт и сега ще връщат 300 000 лв., 800 000 на един от ДАИ в гардероб. Стресиращо! Заменки на гори 6 милиарда, АЕЦ Белене 3,5 милиарда, КТБ 4 милиарда, Цанков камък 1 милиард, издуханите излишъци за 8 години /като държавни поръчки на близки фирми, а един дувар за плакати няма иззидан!/ се равняват на цял един държавен бюджет! Шок, ужас, холера, чума, зика, ебола и радиация! Само че, Николов, ние за тези неща не знаехме, нямаше кой да ни каже. Криеха, за да не ги избесим по дърветата! Мечтата на всеки болшевик, сталинист и социалист, освен общото да си го занесе у дома, е прозрачност за другите! И Борисов им я даде. Ти сега гледай как ще започне чисто нов екшън сериал, поне в два сезона! Кадиев нямаше да се помири, ако не е пръв. Първа серия е "Как преебахме "нормална" държава"!

Николов

Дарче, скъпа, ама защо приписваш КТБ на социалистите, то и на слепия Мунчо е ясно Кой с Кого се сдушиха и опапаха парите. Ама какво става с вас. Като гледате партийните си велможи как лъжат като обрани цигани и вие след тях. Кротните малко и уважавайте истината.Та когато комуникираш с мен не бягай по тъча, стар футболист съм и веднага ще позная кога и с колко послъгваш

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.