Акушерката Емилия Ковачева, която е обвинена в опит за убийство на 4-дневно бебе в частната болница "Софиямед", е освободена под 1500 лв. гаранция, съобщи Нова ТВ.

Съдът е преценил, че тежестта на обвинението не е достатъчна за постоянно задържане под стража. Забранено ѝ е да напуска страната.

Записи показваха как на 18 април м. г. по време на нощна смяна Ковачева влиза при новороденото и му нанася множество удари с ръце и със стъклено шише за хранене по главата и тялото. Опитва се  да задуши детето, като притискала с ръце врата му. В резултат на тези действия се твърди, че е причинила тежка мозъчно-черепна травма на детето.

Акушерката обаче продължава да твърди, че е невинна и жената на записите не е тя. Според защитата ѝ не било сигурно, че записите са автентични. Тезата на адвоката ѝ бе, че има голям период от около 12 часа от времето, в което се твърди, че бебето е бито, до констатирането на тежките отоци.

Делото днес започна отново с искане на адвоката ѝ за отвод на цялата прокуратура и целия съдебен състав, въпреки че законът не позволява първото. Искът бе отхвърлен.