По-ниски лихви за просрочени задължения поискаха депутати от Реформаторския блок с промени в Закона за задълженията и договорите. Идеята на избраниците от ДСБ и Гражданския съвет на РБ е законовата лихва за неизплатени сметки да е в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 4 процентни пункта за граждани и основният лихвен процент плюс 8 процентни пункта за фирми.

По сега действащия закон лихвата при просрочване на плащания за всички е в размер на основния лихвен процент на БНБ плюс 10 процентни пункта.

Депутатът и юрист Петър Славов обясни поправката с факта, че има много случаи, в които хора разбират след години за свои задължения, но заради високите лихви се оказва, че дължат над 50% и повече от първоначалната сума.

"Най-често жертва на подобни лоши практики се оказват малки семейни фирми, възрастни хора, пенсионери и социално слаби граждани, които игнорират водените срещу тях съдебни дела от т. нар. "фирми монополисти" в топлофикацията, електроразпределението и други и в резултат често са доведени до необходимост да заплатят суми, значително надвишаващи първоначалния дълг, а оттам и до отчаяние", пише в мотивите на проекта.

Става дума най-вече за неплатени сметки към телекоми, за комунални услуги и др., обясниха депутатите.

Според реформаторите у нас лихвите са толкова високи и в разрез с европейските правила. Депутатът Вили Лилков (ДСБ) обясни, че в ЕС таванът на лихвата е 8 процентни пункта над основния лихвен процент.