Европейската комисия днес отрече да е упражнявала натиск върху българското правителство да продаде газопреносната мрежа на страната, която в момента е държавна собственост.

Приватизацията е само един вариант на решение на проблемите, свързани с монопола на държавната "Булгартрансгаз", но има и други, каза пред "Клуб Z" еврокомисарката по конкуренцията Маргрете Вестагер.

Тя коментира неотдавнашното си посещение в България, когато обсъди въпроса с властите.

"Това, което правим в нашата работа с правителството (на България - б.а.), е точно да обсъждаме различни възможности", каза Вестагер. "Това, което искаме, е да се възстанови прозрачността и конкуренцията, така че да няма риск гражданите да бъдат ощетявани".

"Както предположихте, едно нещо би могло да се приватизира, но могат да бъдат намерени и други решения", добави тя.

Министър-председателят Бойко Борисов и заместникът му Томислав Дончев обявиха в края на миналия месец, че правителството отказва да продава българската газопреносна мрежа поради съображения свързани с националната сигурност.

Това, за което Брюксел настоява, е операторът на газовата инфраструктура "Булгартрансгаз" да бъде независим от държавния доставчик "Булгаргаз" така, както изисква европейското законодателство в енергетиката.

Тази независимост трябва да гарантира, че всички потенциални доставчици ще имат равен достъп да газопреносната мрежа при недискриминационни условия.

В момента и двете дружества са част от държавния Български енергиен холдинг.