Партия ДОСТ няма да смени името си. Това обяви категорично пред Нова тв вторият човек в партията след Лютви Местан - Хюсеин Хафъзов.

„Обжалвахме пред Върховния касационен съд решението на Софийския градски съд, с което беше отказана регистрация на партията и очакваме по-справедливо решение", заяви той.

СЪДЪТ: ДОСТ Е ТУРСКА ПАРТИЯ

„ДОСТ е абревиатурата, която се получи след подредбата на определени думи на български език. В заявлението за постъпването в партията няма графа „Етническа и религиозна принадлежност“, каза още Хафъзов.

Припомняме, че Софийският градски съд отказа да регистрира партия ДОСТ, като един от основните аргументи на магистратите е, че абревиатурата й на турски означава „приятел“.

ЗАЩО ДА НЕ МОЖЕ ДОСТ, СЛЕД КАТО МОЖЕ ГЕРБ?

"От фактите по делото се налага изводът, че молителят напълно съзнателно е искал съкращението от наименованието на политическата партия да образува точно тази дума. Вероятно мотивът му е, че в българския език има много чуждици и използването на една само чужда дума няма да се възприеме като нарушение на закона. Или поне на неговата буква. Но освен буква законите имат и дух. Чуждата дума всъщност се съдържа в абревиатурата на наименованието на партията. Партията се афишира именно чрез своята абревиатура (всъщност това вече се случи в общественото пространство). Например на митинг, където абревиатурата на партията се скандира многократно от нейните привърженици, ще е налице публична проява на чужд език, тъй като емоционалният заряд ще се изразява с чужда дума - турска дума. Буквата на закона няма да е нарушена, доколкото наименованието на партията е „Демократи за отговорност, свобода и толерантност“, но духът ще е накърнен", пише в мотивите на съда.

СМЕШНИЯТ СЛУЧАЙ С МЕСТАН, КОЙТО ИЗОБЩО НЕ Е СМЕШЕН

Като друга причина за отказа се посочва, че преобладаващият брой учредители на ДОСТ са с турски имена, а чл. 11 от Конституцията забранява образуването на партии на етническа, расова или верска основа.

„Партия ДОСТ не е ограничала нито един български гражданин да членува в нея и приема всеки, който припознава политиката на партията. Съставът на партията е преди всичко от български граждани. Всеки български гражданин, навършил 18 години, който не членува в друга партия, има право да членува в ДОСТ", бе категоричен Хафъзов.