Окръжна прокуратура в Благоевград внесе обвинителен акт срщеу Момчил Тодоров, който е бил касиер в местния офис на "Райфайзен банк". В хода на извърешн одит са били установени редица нарушения, извършени от обвиняемия, вследствие на които проверяващите констатирали липси на банкоматите, присвоявания от депозитни сметки на клиенти на банката, липса на налични парични средства в касата на Тодоров, на която той бил отговорен касиер.

Разследването стига до заключението, че липсите са се дължали на взетите от обвиняемия парични суми в процеса при обслужване на АТМ устройствата. При изпълнение на задълженията си по обслужване, попълване и осчетоводяване на банкоматите бившият касиер присвоил от поверените му пари.

Чрез отделни действия обвиняемият Тодоров успял да отклони от сметките на четиринадесет клиента и да се разпореди в свой личен интерес с парична сума в общ размер на 119 878 евро и 173 274 лв., или с обща левова равностойност 407 037.61 лв.

До присвояване на сумите се е стигнало вследствие на допуснати нарушения от страна на обвиняемия на служебни задължения и възползването от оказваното му доверие, както и занижения вследствие на това контрол. Неговите колеги, както и тези с контролните функции, подписвали оформените от него документи без да участват във фактическото отброяване на паричните средства.

По време на разследването било установено, че бившият касиер се увличал по хазартни игри като правел залози в игрите „Еврофутбол“ и „Тото“.

След извършване на престъпленията Тодоров се укрил и продължителен период от време бил издирван с Европейска заповед за арест. На 09.04.2014 г. измамникът бил задържан в Швейцария и предаден на българското правосъдие. Първоначално наложената мярка за неотклонение „Задържане под стража“ по-късно била изменена в „парична гаранция“ в размер на 10000 лв.

Предстои Окръжният съд в Благоевград да насрочи първото заседание по делото.