Софийската апелативна прокуратура (САП) е отменила постановления на Софийската районна и на Софийската градска прокуратура (СРП, СГП), с които се отказва образуването на досъдебно производство за антиромска реч на журналиста Кеворк Кеворкян, съобщи Българският хелзинкски комитет. Преписката е образувана по жалби на журналистите Кремена Будинова и журналиста Спас Спасов, които са представлявани от директорката на Правната програма на БХК Маргарита Илиева.

Жалбата срещу Кеворкян е за публикации и авторски предавания - „Боклуци“, „Левски, Йото и циганите“ и „Циганското нахалство“, както и два броя на предаването „Всяка неделя“ по „Нова телевизия“, където то се излъчваше до септември 2014 г.

„Първата статия е по повод разпространена в социалните медии снимка на трима непълнолетни роми в провокативни пози с портрети на български исторически личности. Кеворкян ги нарича „цигански животни“, пише за обявена от „тях“ срещу „нас“ „война“ и „гнусна касапница“; представя ги като заплаха за „българското“, която трябва да бъде наказвана от властите; нарича равните права на ромите „далавера“, която застрашавала правата на българите; твърди заговор на ромите срещу българите; че младежите от снимката били добре облечени, защото българите се грижели за тях в собствен ущърб; стигматизира ромите като сексуални насилници, твърдяната липса на репресия срещу които била „овчедушие“. Кеворкян представя ромите като подчовеци и в следващите си статии и предаванията", припомня БХК.

СРП и СГП са отказали да образуват досъдебно производство срещу Кеворкян, защото според тях той не целял да подбужда към дискриминация. Прокурорът Людмил Коюмджиев от САП обаче отменил постановленията като необосновани и незаконосъобразни. Според него са налице данни за престъпление по чл. 162, ал. 1 от Наказателния кодекс – проповядване или подбуждане към дискриминация, насилие или омраза, основани на раса, народност или етническа принадлежност чрез слово, печат или други средства за масова информация.

"САП отчита общественото положение на Кеворкян като известен журналист, както и че речта му е разпространена до широк кръг лица чрез средствата за масова информация. Прокурор Коюмджиев определя изявленията на Кеворкян като „враждебно изказване“ спрямо ромите, провокирало и насърчило отрицателни обществени нагласи, видно от коментарите под статиите", се казва в съобщение на БХК.

Материалите по преписките са върнати на Софийската районна прокуратура за извършване на пълна проверка.

Клуб Z очаква становище от прокуратурата, каквото екипът ни вече потърси.