Фирми на настоящи и бивши политици и високопоставени чиновници са класирани да получат субсидия от европейските фондове, за да назначат работници. Това става ясно от публикуваните от Агенцията по заетостта списъци на одобрените за финансиране компании по схемата “Обучение и заетост”, пише "24 часа".

Това е втори опит да бъдат раздадени евросредствата по тази схема. През пролетта при предишния социален министър Ивайло Калфин бяха пуснати 8 млн. лв., като схемата стана скандална заради раздаването им буквално за два часа. Тогава сред одобрените за финансиране бяха компании, регистрирани броени дни преди да бъде отворено кандидатстването. Схемата е интересна за бизнеса, защото еврофондовете покриват заплатата и осигуровките и няма задължение безработните да бъдат оставени на работа след усвояване на субсидията. По “Обучение и заетост” приоритетни за назначаване са безработни без образование, младежи и хора над 54-годишна възраст и престояли без работа повече от 1 г.

КАК ЕДНИ ФИРМИ ЗА 19 МИНУТИ СИ РАЗПРЕДЕЛИХА 8,1 МЛН. ЛВ.

Депутатът от ДСБ Валентин Павлов е един от одобрените за финансиране политици при новото раздаване на средства. Неговата фирма “Дентален център ЕО Дент” ООД е одобрена от Перник, където ще получи субсидия за максималния брой по схемата - 6 безработни. За заплати на 6-имата безработни фирмата на депутата ще получи от еврофондовете 29 880 лв., а допълнително ще бъдат покрити и осигурителните вноски на назначените хора.

16 080 лв. само за заплати пък ще е субсидията на фирмата “Ерика 2011” от монтанското село Замфирово. Тя е регистрирана през декември 2015 г. с капитал от 10 лв. от бившия зам. областен управител на Монтана и бивш кмет на Замфирово Крум Крумов. Поста си в областната управа той е заемал при управлението на тройната коалиция като квота на ДПС. През 2013 г. при правителството на Пламен Орешарски е назначен за шеф на регионалната служба по заетостта, която сега разпределя средствата по “Обучение и заетост” за Монтанско.

Крумов в момента строи къща за гости в Замфирово и работниците - кофражист и зидар, са му нужни за този проект. И двамата ще бъдат назначени за 12 месеца съответно на 760 и 580 лв. заплата.

Субсидия от 42 472 лв. си е поискала Искра Фидосова, бившата шефка на правната комисия на парламента при първия мандат на ГЕРБ. Средствата са ѝ нужни за нотариалната ѝ кантора в Монтана. Фидосова иска да назначи юристи и аналитици на бази данни за срок от 12 месеца, но засега е класирана като резерва.

Без проблеми засега ще си получи субсидията фирмата “Руен лес” на бившия шеф на общинския съвет в Руен от името на ДПС Мустафа Ходжа. В момента той е към НПСД на Касим Дал, която е част от Реформаторския блок. Фирмата на Ходжа е одобрена за субсидия на 6-има работници, като само за заплати размерът ѝ е 34 776 лв. Ходжа ще назначи секачи, товарачи на трупи и въглищари.

Футболният клуб “Лудогорец” от Разград е единствената фирма, която бе субсидирана при прекратената супербърза поръчка при Ивайло Калфин и сега отново получава работни места, показва списъкът на Агенцията по заетостта.

На “Лудогорец” са одобрени максималният брой от 6 субсидирани работни места, на които ще бъдат назначени четирима озеленители и двама чистачи. За всички 6 работни места е обявена заплата от 555 лв., общият размер на субсидията е 39 960 лв.

Според актуалния списък на агенцията нито една от скандалните фирми, които бяха одобрени предния път, не е подала документи за кандидатстване при второто раздаване.