“Ние сме дълбоко наранени. Професионалното ни съсловие е наранено. Полицаите в Далас са наранени. Неутешими сме”.

Това изрече просълзен в петък шефът на полицията в Далас Дейвид Браун.

ВЕТЕРАН ОТ АРМИЯТА ЗАСТРЕЛЯ ПЕТИМА ПОЛИЦАИ В ДАЛАС

“Браун е олицетворението на шока в страната ни”, написа “Ню Йорк таймс”.

На 7 юли снайперист застреля в града петима униформени, барикадира се в обществен паркинг и след дълги преговори беше взривен с робот.

На Дейвид Браун се падна тежката участ да съобщи с болка за загиналите си колеги. В този момент той не може да не е бил връхлетян от спомена за лична трагедия.

По-малко от месец след назначаването му за шеф на полицията в Далас, през юни 2010 г., точно на Спасовден, той оповестява, че е бил убит полицай. Престъпникът е синът му Дейвд Браун-младши (27 г.), страдащ от психично заболяване. Преди да бъде покосен от полицейски куршуми, той е застрелял и гражданин, озовал се случайно на мястото на престрелката.

Тогава Браун-баща изрича:

"Моето семейство не загуби само единствения си син. От ръцете на сина ми живота си загубиха мой колега и един съгражданин. Болката е толкова голяма, че не мога да я изразя с думи", припомня днес в. “Далас морнинг нюз”.

Тогава мнозина смятат, че Браун ще подаде оставка, макар да не носи вина за действията на сина си. Полицейският шеф взима продължителен отпуск, за да се съвземе и се връща на поста си. Негови колеги още помнят с каква воля е потиснал болката и е продължил да изпълнява безупречно служебните си задължения.

Това не е единственият удар на съдбата. През 1991 г. наркотрафиканти убиват по-малкия му брат.

В началото на кариерата му престъпна ръка отнема и живота на най-близкия му състудент от полицейската академия, който вече е полицай. Убиват го по време на акция срещу престъпници.

Как е понесъл толкова мъка?

"Единствено вярата ми помогна да преживея всичко това и да не рухна", казва Браун пред “Далас морнинг нюз”.

Колеги го описват като праволинеен полицай, обожаващ работата си. От май 2010 г. той ръководи 4000 униформени в Далас. Известен е и с безкомпромисност. Уволнява полицаи, проявили насилие. Има ядове с профсъюзите, но не отстъпва.

Налага униформените да носят Body Cams – камери върху униформите, които снимат всички действия – на полицаите и на тези срещу тях.

Самият Дейвид Браун е завършил първо природни науки, после икономика, а впоследствие и полицейска академия. Първият му брак се проваля. По-късно се жени за колежка, но след като оглавява полицията в Далас, тя напуска работа. Най-голямата радост в семейството е 10-годишната дъщеря