581 деца са обявени за издирване в България от началото на годината. 472 от тях са намерени.

Това съобщи днес пред Нова телевизия Ивайло Димитров, началник на сектор „Издирване” в Главна дирекция „Национална полиция”.

Гост в студиото бе Анжела Маринова - майката на изчезналата преди 14 години Десислава Севдалинова, и Тодор Деянов - бащата на издирвания вече 19 години Съвестин Деянов.

„8 години след изчезването на Деси обвинения бяха повдигнати на тогавашния й приятел Божидар Пеков, които обаче впоследствие бяха снети”, каза майката на изчезналото момиче.

В хода на разследването заподозреният многократно променял показанията си и отказал да застане пред детектора на лъжата. Тогава Деси е 17-годишна. Днес тя трябва да е на 31 г. Баща му Тодор е убеден, че синът му е бил отвлечен с цел осиновяване. Похитителите проучвали навиците на семейството с месеци, а за момченцето получили 200 000 евро.

За почти две десетилетия случаят на Съвестин минава през ръцете на четирима премиери, двама главни прокурори и няколко вътрешни министри. След две гладни стачки и опит за самозапалване пред Европарламента бащата успява да осъди България в Страсбург.

Като пример за държавно бездействие, Тодор Деянов посочи ситуация отпреди четири години. В метрото в Лион българка забелязала младеж, чиято прилика с фоторобота на Съвестин била поразителна. Незабавно подала сигнал. Три дни по-късно обаче записът от охранителните камери бил автоматично унищожен от системата в метрото. Тодор не успял да го види.

„България няма детективско издирване в МВР! Инструкциите са едни формални глупости, които са и секретни, за да не може да разберете, че са глупости. До ден днешен оперативното дело за Съвестин, което е в МВР, е секретно. Отказаха да го дадат на двама съдии, отказват и на прокуратурата да го дадат. Последният шанс е той все пак сам да тръгне да търси кой е”, сподели Тодор Деянов.