Американците разполагат с цели две алтернативи, ако не желаят да изберат наесен за президент нито Доналд Тръмп, нито Хилъри Клинтън, пише в своя редакционна статия в. "Чикаго трибюн".

Това са Гари Джонсън и Джил Стейн.

Гари Джонсън може да бъде предпочетен от разочарованите от Тръмп републиканци.

Джонсън вече бе номиниран през юни от Либертарианската партия. А Стейн очаква да бъде номинирана на предстоящата през август конвенция на Зелената партия.

Тези двамата получават в момента повече от обичайното за кандидатите на малките партии внимание, отбелязва "Чикаго трибюн". Но причина за това в голяма степен са личностите и характерите на Тръмп и Клинтън. И макар че едва ли ще фигурират в бюлетините във всичките 50 щата, Джонсън и Стейн могат да се окажат опция за доста гласоподаватели.

При последните проучвания на четиримата кандидати Джонсън събира 7 процента подкрепа, а Стейн - 4 процента. Тези числа са впечатляващи, като се има предвид, че при предишната им номинация през 2012 г. нито един от тях не прескочи прага от 1 на сто.

Джил Стейн е лекарка от Масачузетс. Тя твърди, че е логичен избор и магнит за симпатизантите на Бърни Сандърс, който бе главният съперник на Хилъри Клинтън за номинацията на Демократическата партия. Възгледите им по много въпроси съвпадат. И двамата подкрепят зелената енергия, вдигането на данъците, по-строгите финансови регулации. През април Стейн дори покани Сандърс да работи със Зелената партия.

Джил Стейн вижда себе си като магнит за симпатизантите на Бърни Сандърс.

А идеите на Гари Джонсън ще бъдат приветствани от привържениците на републиканците, които се опасяват, че Доналд Тръмп ще бъде против свободната търговия, ще ореже федералните разходи и ще намали имиграцията. Самият Джонсън е бивш член на Републиканската партия и като такъв е бил два мандата губернатор на щата Ню Мексико. И понеже местният Сенат бе доминиран от демократи, за времето си като губернатор Джонсън наложи вето върху цели 739 законопроекта.

От век и половина в САЩ царува двупартийната система. Става дума за доминиращи партии - в случая Републиканската и Демократическата, и за условия, при които едната практически няма възможност да получи силен превес над другата.

Тази година обаче много републиканци и демократи са недоволни от кандидатите на партиите си, съответно Доналд Тръмп и Хилъри Клинтън. Затова те смятат, че е дошло времето либертарианците и зелените да наберат сила.

Джонсън и Стейн трупат популярност. Този път те нямат шанс да спечелят изборите, но могат да накарат хората да направят нова оценка на политическата система, която сега изглежда имунизирана срещу реформи, пише вестникът.

Същевременно е възможно големите партии, които тази година толкова разочаароваха избирателите си, да вземат мерки и да се представят доста по-добре през 2020 г. и след това. В такъв случай и републиканците, и демократите трябва да благодарят на Джонсън и Стейн, че са се кандидатирали, заключава изданието.