В телефонен разговор с лидерите на Германия и Франция Ангела Меркел и Франсоа Оланд президентът на Русия Владимир Путин обърнал внимание на провокациите на украинската войска в Югоизточна Украйна, предаде агенция ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на Кремъл.

“В тази връзка (провокациите – б. р.) президентът на Русия призова събеседниците си да въздействат на украинската страна по-активно, включително в хода на предстоящите контакти с президента на Украйна Петро Порошенко във Варшава, за да се гарантира стриктното прилагане на договореностите от Минск. В телефонния разговор между лидерите на трите държави беше обсъден ходът на вътрешноукраинската криза. Събеседниците изразиха загриженост от нарушенията през последно време на примирието в Донбас. Акцент беше поставен върху приоритетната задача да не се допуска по-нататъшна ескалация на напрежението в зоната на конфликта, както и върху последователното прилагане на договореностите за извеждане на тежката бойна техника и отдалечаване на живата военна сила от линията на сблъсъка”, гласи съобщението на пресслужбата на Кремъл.

При гарантирането на примирието Путин, Меркел и Оланд придават важна роля на работата на специалната наблюдателна мисия на Съвещанието за сигурност и сътрудничество в Европа – ОССЕ, припомня ТАСС.

Агенцията не уточнява кога точно е бил проведен телефонният разговор - снощи или тази сутрин, между Путин, Меркел и Оланд.

До този момент нито правителствен говорител в Берлин, нито германските медии съобщават за разговор между лидерите на Русия, Германия и Франция. Трябва обаче да уточним, че пресслужбата на канцлерството няма практика да оповестява проведени телефонни разговори с Ангела Меркел. Това става при конкретно запитване от страна на медии или депутати.