Критикът на министъра на културата Вежди Рашидов - Владимир Руменов - е освободен от Националната галерия след прословутата дискусия в предаването на БНТ „Денят започва с култура“. Участието му е на 30 юни, а на 1 юли договорът му е бил прекратен. Отстраняването му бе потвърдено пред „Площад Славейков“ от директора на Квадрат 500 Слава Иванова.

"Явно съм наивник на напреднала възраст… – написа Руменов във Фейсбук. – Гордеех се, че след 10.ХІ.1989-а можем велегласно да изразяваме мнението си, без за това да ни вкарват в Белене. Е, за публичната си критика на политиките към културното наследство не бях вкаран в Белене, но бях уволнен. Да не би да е било под натиска на министъра на културата… Свобода на словото... Красиво звучи..."

Слава Иванова посочи, че основанието за освобождаването на Руменов е липсата на ценз за длъжността, която е заемал в Националната галерия – необходима била диплома за бакалавър, а той е със средно образование. От две години е работел като декоратор на изложби, а от 1976 г. насам е минал през различни длъжности в същата институция. До пенсия му остават 5 години.

Владимир Руменов е и член на Форум „Културни наследство“, организирал протеста срещу приетите промени в Закона за културното наследство.

Площад Славейков.