С думи и дела Русия категорично носи вина за загубата на доверие в международните отношения. Нейното поведение в Украйна постави под въпрос основния принцип за ненакърнимост на границите. Това силно обезпокои членките на НАТО от източния фланг. Ето защо НАТО категорично трябва да им подсигури тила. Положението със сигурността се влоши драматично.

Тази позиция изрази германската канцрерка Ангела Меркел в правителствена декларация, прочетена днес пред Бундестага (германския парламент). Тя говори по повод срещата на върха на НАТО, която утре и в събота се провежда във Варшава.

Според канцлерката политиката спрямо Русия трябвало да е едновременно сплашване и диалог, двата подхода трябвало да са неразделно свързани.

Тя защити и решението на пакта за разполагане на военни контингенти в Литва, Латвия, Естония и Полша. Не било достатъчно бързо разполагане на военна сила в случай на кризи. Северноатлантическият съюз бил длъжен да има по-голямо присъствие в държавите му членки в Източна Европа.

На срещата си на върха във Варшава се очаква членките на пакта да вземат решение за разполагане по един батальон в Полша, Литва, Латвия и Естония. Най-вероятно батальонът в Литва ще е под командването на Бундесвера – германската войска.

По този повод Меркел заяви:

"Германия ще допринесе за осъществяването на тази мярка. Категорично това е отбранителна концепция."

Същевременно обаче диалогът между НАТО и Русия трябвало да продължи. Меркел обаче разкритикува отказа на Кремъл да се състои заседание на Съвета НАТО-Русия преди започващата утре среща на върха на алианса, но подчерта:

"Ние сме единодушни, че трайна сигурност в Европа може да се постигне единствено с Русия, а не срещуРусия."

Меркел обяви също, че Германия ще завиши разходите си за отбрана. През 2017 г. те ще възлизат на 39 милиарда евро. За периода 2018 – 2020 г. сумата ще се завишава с още 2,5 милиарда евро.

Така Германия се приближава до целта на НАТО до 2024 г. всяка държава членка да заделя 2 на сто от брутния си вътрешен продукт за отбрана. Сега процентът на ФРГ е 1,19. За сравнение - Естония дава 2,16 на сто от БВП за военни цели, а САЩ – 3,16 на сто.

Веднага след Меркел на парламентарната трибуна застана Сара Вагенкнехт, шефката на фракцията на крайната левица – Ди Линке. Тя предупреди за задаваща се военна опасност в Европа и отговорността за това положение била на НАТО. Чрез въоръжаването си пактът увеличил риска от военна ескалация с Русия.

Според Вагенкнехт военните разходи на държавите членки на НАТО били 13 пъти по-високи от тези на Русия. Истинска заблуда било, че по този начин можела да се гарантира сигурността в Европа.

Тя обвини федералното правителство на Меркел, че с участието си в скорошните военни маневри на пакта в Източна Европра е застрашило мира.

Вагенкнехт настоя доминираният от САЩ пакт да бъде заменен с колективна система за сигурност при участието на Русия.