СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН  –  Победител на днешния евровот в Германия е десницата, сочат първите прогнозни резултати, обявени веднага след затварянето на избирателните секции.

Християндемократическият съюз на канцлерката Ангела Меркел и сестринският баварски Християнсоциален съюз (двете партии винаги са заедно на избори – бел. ред.) получават общо 36,1 на сто от гласовете и ще изпратят в Страсбург 35 евродепутати.

Бюлетина за социалдемкоратите пуснаха 27,3 на сто от участвалите във вота, техните депутати ще са 27. Зелените бяха подкрепени от 10,8 на сто (11 депутати). Крайната левица (посткомунистите) спечелиха 7,6 на сто от гласовете (8 депутати), а либералите от Свободната демократическа партия – 3 на сто (3-ма депутати).

Най-голямата изненада е успехът на партията на евроскептиците – Алтернатива за Германия. Тя бе подкрепена от 6,6 на сто от отишлите до урните и изпраща в Страсбург 6 свои представители. Останалите проценти отиват при други партии. Те ще си разпределят 6 депутатски места в Европарламента. Със сигурност по един евродепутат ще имат крайно дясната Националдемократическа партия и Партията на пиратите.

В нея не членуват морски бандити, а предимно компютърни специалисти.

Избирателната активност беше 47 на сто при 43,3 на сто на евровота преди 5 години.

В Германия 64, 4 милиона души имаха право на глас на днешния евровот. 61,4 милиона от тях  са германски граждани. Останалите 3 милиона са граждани на държави от Европейския съюз, подали своевременно заявление да бъдат включени в избирателния списък по адресната си регистрация в Германия.

За депутатски места в Европейския парламент (ЕП) се бориха 25 партии при общ брой на кандидатите 1053, от тях 327 жени.

ФРГ изпраща в Страсбург най-много депутати в сравнение с останалите държави от ЕС – 96 души при общ състав на ЕП от 751 избраници.

За разлика от общите избори в страната, където изборната бариера е 5 на сто, на евроизбори няма праг. През 2009 г. той беше 3%, но Конституционният съд го събори в началото на тази година с аргумента, че не може да се ограничава народно представителство в европейски институции.

От гледна точка на разпределението на 96-те места за германци в ЕП, сега е достатъчно дадена партия или коалиция да получи между 0,5 и 0,7 % от бюлетините (около 130 000 гласа), за да има един евродепутат.