В разгара на изборния ден Централната избирателна комисия (ЦИК) наказа лидера на "България без цензура" Николай Бареков за незаконна агитация.

Kакто Клуб Z писа, на 24 май хиляди клиенти на мобилния оператор Виваком получиха sms-и с поздрав за празника на будителите, на латиница, който гласеше: 

Chestit praznik na bulgarskite slovo i duh! Grajdansko sdrujenie "Bulgaria bez canzura" Vi chestiti nai-svetlia bulgarski praznik." Съобщението бе подписано от BAREKOV.

Днес обаче ЦИК излезе с решение, че Бареков е нарушил разпоредбата на Изборния кодекс като е агитирал 24 часа преди вота. За това нарушение се предвижда глоба между 2000 и 5000 лева.

"Наименованието на сдружението съвпада с наименованието на партия от коалиция, участник с кандидатска листа в изборите за членове Европейския парламент от Република България на 25 май 2014 г. Физическото лице, упоменато като подател, представлява както сдружението, така и партията, и коалицията, и е регистриран като кандидат за член на Европейския парламент. Централната избирателна комисия е на становището, че макар и в конкретния случай да не се съдържа пряк призив за подкрепа или неподкрепа на кандидат - партия, коалиция или инициативен комитет при участие в изборите, определено се съдържа внушение за такава подкрепа", се казва в решението на ЦИК..

"Съобщението е изписано на латиница, въпреки че честити празника на българската просвета и култура и славянската писменост", отбелязват още от изборната администрация.