Аз съм държавен глава, но съм и инженер. За да решиш един роблем, трябва да го посочиш. Много просто е и с Русия – посочвам проблема. Освен че го посочвам, имам и позиция.

Когато е трудно и когато е тежко, трябва да се знае кой кой е и за какво се бори. Лично аз не виждам бъдещето на България в казахските степи по никакъв начин. И не виждам - също така и не съм съгласен с това България да бъде една трета страна в един безумен, безсмислен и никому ненужен спор между две бивши империи на изток от нас.

Това каза президентът Росен Плевнеливе в интервю за Нова тв по повод позицията му спрямо Русия. За него не това е нашата посока и когато две бивши империи спорят, ние трябва да се държим като европейци.

Ние сме европейци, не сме в степите.

По същия повод той каза, че с министър-председателя Борисов са добри приятели и че например когато възникнал въпросът с флотилията, се видели и го дискутирали като големи хора.

Аз и ПП ГЕРБ ще приключим този мандат по един коректен начин. Така действам и с министър-председателя – националноотговорно, заедно... Истината е една – ние имаме една обща позиция. Институционално стоим по-силно заедно.

Плевнелиев отново потвърди, че лични причини са го накарали да вземе решение да не се кандидатира за втори мандат. И че дори останал доволен, защото го обявил навреме и така дал време на партиите.

Дай Боже, следващият президент на България да е още по-ефективен.

Той не отговори на въпроса дали знае името на кандидата на ГЕРБ, като с усмивка каза, че това очевидно е освен дълго пазена, и дълбоко пазена тайна.

Леко съм притеснен, че кандидатите  вече не излизат, въпреки че не съм аз този, който трябва да насочи раговорите в тази посока, обяви Плевнелиев и напомни, че и неговото име е било обявено доста късно преди 5 г.

По повод изказването му от вчера, че "държавата е завладяна" от корупцията, той обяви, че първото най-важно е да не замитаме проблема.

Той трябва да стои на масата, да се решава от българските политици. Радвам се, че до мен имаше двама вицепремиери, беше и министърът на правосъдието, но резултатни действия трябват. Но докладът (за корупцията на ЦИД, б.р.) е много тежък.

Това, което се видя, е, че по времето на Орешарски имаме пик в усещането на гражданите за корупция. Оттогава започва да спада… Сега мога да изляза пред вашата реномирана медия и да кажа, че тогава бях прав... Но тогава бях сам.

В някои направления има прогрес – борбата с някои сиви сектори – контрабандата на цигари, наркотици. Но в някои направления прогес няма – корупцията на държавната администрация. Там няма прогрес, каза Плевнелиев.

И тъй като посочи основно енергетиката за еталон за корупция, бе попитан дали като говори за "Голям шлем", има предвид Георги Първанов. И дали това не е, защото той често го критикувал, че е слаб президент.

На мен би ми се искало именно този президент на България да излезе и да обясни неговата позиция по "големия шлем". Също така би ми било интересно да обясни неговата позиция по украинската криза, каза Росен Плевнелиев.