Този материал съдържа творчески интерпретации на реални събития от политическия и светския живот у нас и в чужбина. Всички интерпретации са художествена измислица и не отговарят на действителността. Клуб Z публикува материали на Мирослав Милков в рубриката "Седмичен обZор" всяка седмица.

 

Българска делегация, съставена от председателя на Народното събрание Цецка Цачева, министър Лиляна Павлова и още 9 депутата, беше на официално посещение в Китай.

В Пекинския университет за чуждестранни изследвания Цецка Цачева изнесе лекция на тема „Светлината на познанието и скоростта на мечтите".

Ето какво каза Цачева пред студентите:

„Скъпи, китайски студенти, радвам се, че имам честта да изнеса лекция на тема „Светлината на познанието и скоростта на мечтите". Без познания мечти не се постигат, би казал Конфуций. Е, зависи кого познаваш, бих казала аз. През 80-те години на миналия век се запознах с едни хора, които ме вербуваха да стана член на БКП. След 2000-та година същите тези хора ме вербуваха да стана член на ГЕРБ, макар че първоначално не ги познах – бяха пуснали бради и бакенбарди и вече не носеха дрехите на модна къща „Валентина".

Разбира се, за да осъществиш мечтите си трябва да положиш много труд. Ето, например, аз докато следвах задочно право в Софийския университет, работих на смени в Циментовия завод край Плевен. Да съвместяваш ученето с работата не е нещо ново за вас – все пак вие вече имате по 15 години трудов стаж. Затова ще се върна на познанието и светлината, която то носи. Вие може да усъвършенствате своите познания като продължите обучението си в България. Защо в България? Първо, защото дружбата с Китай е необходима както слънцето и въздуха за всяко живо същество. Второ, в София вие ще се чувствате като у дома си, тъй като по идея на колежката Цвети Караянчева пекинските специализанти ще бъдете настанени във виетнамските общежития. Освен това, както би казал нашият премиер, на всеки ъгъл има китайски ресторант.

Ако станете бизнесмени, моята родина също би била привлекателна за вас. България е едно отлично място за инвестиции, защото успешно реформирахме съдебната система по вашия висок образец – така и ние си имаме сталинска прокуратура, дъ ге. Даже и в момента „китайските реформи" в нашето Народно събрание продължават, нищо че в Пекин сме една камара депутати. Днес на първо четене е приет закона на Кунева за създаването на Централна комисия за морална инспекция. Разбира се, сега като се прибера ще обсъдим кой може да оглави тази комисия – вероятно ще е или майката на Дани Кирилов, или майката на Деси Атанасова. Така е, както учи Конфуций – държавата трябва да е едно сплотено семейство...

Да кажем нещо и за мечтите и за тяхната скорост. При мен сбъднатите мечти са идвали с различна скорост. С бърза скорост осъществих мечтата си да стана демократ – случи се за една нощ през ноември 1989г. После станах член на ГЕРБ и у мен се зароди мечтата да стана първата жена-председател на Народното събрание. Почти веднага станах председател на Народното събрание, но все още се водят спорове за това дали съм първата си жена.

Сега имам мечта да стана президент на България. И аз мога да стана президент, особено ако Бойко ми издигне кандидатурата... След като излезе вота за ГЕРБ вечерта на 23-ти октомври...

Разбира се, реализирах и мечти, които дойдоха със скоростта на костенурка. Още на 18 години имах мечта да съм корица на модно списание – случи ми се чак след 50... Добре че някой беше сбъднал мечтата си да измисли фотошопа. На 20 години имах мечта да разгледам Пекин и чак днес тя се сбъдна. Но се сбъдна трудно. След като кацнахме на летището в Пекин, един китайски полицай ме спря и ми се развика: „Вие се срещате с Далай Лама! Не мога да ви пусна в Китай, лейди Гага!"

Е, нормално е да ме объркат с лейди Гага – все пак и аз съм певица. Даже моята песен „Цъфнал ГЕРБ" стана по-голям хит от Let's Dance.

Сигурна съм, че желаете да чуете още мои разсъждения за светлината на познанието и скоростта на мечтите, но трябва да тръгвам – обещах да се снимам с нек'ви баби!“

* * *

Сергей Станишев не се присъедини към „Нощните вълци" на Путин, защото той карал мотора си само през деня...

* * *

Георги Първанов и Корнелия Нинова отидоха в Русия, за да се срещнат с Путин. Като разбра какво ще му искат, Владимир Владимирович избяга на официално посещение в Китай...

* * *

Кадър от паметника „Бузлуджа" беше включен в холивудската продукция „Механикът: Възкресение". Това не е нищо – на следващия събор на БСП на Бузлуджа ще бъде заснета цялата четвърта част на холивудския хит „Бесни Страшни Пенсии".

* * *

Министерството на туризма обяви обществена поръчка за 1,8 млн. лева за обиколки на чужди журналисти из България с цел да рекламират страната ни по света. Същевременно Петьо Блъсков мисли вече да се подвизава с псевдонима Калоянос Стоевакис.

* * *

Елтън Джон възнамерява отново да възкреси своя хит Candle in the Wind, като този път го посвети на смъртта на Обединеното кралство.

* * *

Найджъл Фараж към Лионел Меси:

- Защо напускаш?! Ти загуби, човече!