От началото на годината са подадени 103 жалби по повод сексуални посегателства в басейни в германската федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. При 44 от случаите издевателите са били мигранти.

Тъжната статистика съобщиха днес от Централната полицейска служба (ЦПС) на провинцията.

“Оплакванията са в диапазон от нанесени обиди, ексхибиционистки прояви, до склоняване към секс и опити за изнасилвания”, заяви говорителят на ЦПС. Той окачестви броя на посегателства, извършени от мигранти, като “изключително висок”.

При един от случаите в Дюселдорф 16-годишен мигрант е нападнал две момичета на възраст 11 и 12 години, но те успели да се спасят с викове и бягство.

Още вчера в. “Билд” съобщи, че разполага с доклад за вътрешно ползване на Дирекцията на полицията в Дюселдорф, столица на Северен Рейн-Вестфалия. Според документа вече е налице тревожно нарастване на сексуалните престъпления.

Постъпилите жалби са били предимно срещу млади мъже, сред които и много мигранти. Те се появявали на групи, нахвърляли се върху жени и започвали да ги опипват. Това наложило полицаите от патрулките да получат специални указания как да действат, за да могат да се събират годни за следствие и съд доказателства. Особено важно било заподозрените да бъдат снимани в басейните, както и да се документират телефонните им номера и адресната им регистрация.

Новите правила за поведение на полицаите били изготвени не само поради големия брой жалби за сексуални посегателства в басейни, а и на базата на случилото се в Новогодишната нощ в Кьолн и извлечените впоследствие поуки. Тогава стотици жени бяха нападани, ограбвани, опипвани и дори изнасилвани.

Според полицията в Дюселдолф през 2014 г. е имало едва 7 случая на сексуални посегателства в басейни. През 2015 г. те са били вече 17.

Говорителка на Сдружението на къпалните в града е категорична, че до този момент не се е стигало до изнасилвания. Тя поясни също, че навсякъде са поставени табели със следните надписи:

“В нашата къпалня са строго забранени всякакви действия, които не са в унисон с морала. Вие нямате право да предприемате нищо, което застрашава сигурността, спокойствието и реда. Строго забранени са сексуални посегателства, примерно чрез неприлични жестове, намеци и телесна близост.”

Проблемът е, че бежанците не знаят немски, смятат властите.

Сходно е положението и в Кьолн, но според говорителя на къпалните Ахим Фишер ситуацията не била драматична:

“Естествено, че има случаи, но пострадалите не ни уведомяват, а направо се обръщат към полицията. Ето защо сега работим в тясно сътрудничество с органите на реда.”

Какво се случи през януари т. г. в град Борнхайм, недалеч от Бон?

Тогава собствениците на басейн на закрито забраниха достъпа на бежанци до него. Причината беше, че много жени се оплакаха от сексуални посегателства под водата, извършени от мъже, настанени в близкото общежитие за бежанци.

Това стана повод домът да бъде посетен от социални работници, които разясниха на мигрантите какво поведение са длъжни да имат при посещение на къпалня. След седмица забраната да не я посещават беше вдигната.

Що се отнася до сегашните зачестили случаи в Северен Рейн-Вестфалия, вътрешният министър на федералната провинция Ралф Йегер призова:

“Ако се стигне до сексуални посегателства, веднага се обадете в полицията и подайте жалба. Такива случаи не бива да се омаловажават.”