Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Миналата седмица донесе две лоши изненади.

Първата е, че "брекзитърите" изглежда нямат представа какво да се прави. Напомнят ми за плъхове, бягащи от потъващ кораб. Камерън подаде оставка. Джонсън напусна. Фараж иска повече време за себе си,  за да харчи европейската си заплата. Човекът за напускане остава. Последният воин може би ще е жена. Като във времето на Тачър, мисля, че само жена може да се оправи с разделената партия на торите.

Но още по-изненадваща и шокираща беше реакцията на Европейския съвет на това политическо земетресение. Единствената му реакция беше, че не бива да променяме нищо, става дума само за по-добро прилагане на същесвуващите европейски политики.

Съветът изглежда не разбира, че референдумът за Брекзит не е единично събитие. Референдумът в Дания. Референдумът на Украйна в Холандия. Сега Обединеното кралство. Какво чакате? За следващия референдум във Франция или в Италия?

Кога ще признаете, че повече не можете да защитавате тази Европа? Тази Европа трябва да се реформира и проектът трябва да бъде представен на хората. Защото истината е, че европейските граждани не са против Европа. Те са против тази Европа.

Последното проучване на Евробарометър от април е много ясно:

-в борбата против тероризма 82% искат да видят ЕС да предприеме повече действия;

-в борбата против безработицата 77% искат да видят ЕС да предприеме повече действия;

-по въпроса за миграцията например 74% искат да видят ЕС да предприеме повече действия;

-в охраната на външните граници 71% искат да видят ЕС да предприеме повече действия.

На всички 15 въпроса отговорът е кристално ясен: "искаме обновено европейско действие".

Не Европа, която се е специализирала да прави законодателство за точните размери и цветове на кутията с цигари, за количеството вода в тоалетното казанче или за нивото на субсидии, които футболен клуб може да получи от местното правителство.

Това, което искат е:

-Европейска  гранична и брегова охрана и европейска политика по убежището и миграцията за справяне на миграционната криза;

-европейски способности в разузнаването за борба с тероризма;

-европейско правителство да осигури еврото;

европейска армия да пази нашите граници.

Неудобната истина или по-добре "вашата удобна лъжа", че по-доброто приложение ще свърши работата, значи, че още от същото ще ни извади от кризата. Това ще е да заравяме главите си в пясъка. Гражданите искат да работим заедно за друга Европа. Европа, която постига истински резултати.

Днес ние вървим, спейки, към катастрофа, към 27 други референдума, които ще довършат Европейския съюз.

Така че да не бъдем наивни. Хлабава конфедерация от национални държави, основаваща се на решения с единодушие никога няма да да може да постигне решителни резултати. Трябва реформа на Съюза. И тя ни трябва сега.

Съюзът или ще се промени, или ще умре.

*Ги Верхофстадт е бивш министър-председател на Белгия и лидер на групата на Алианса на либералите и демократите за Европа (АЛДЕ) в Европейския парламент. Известен е с федералистките си възгледи. Публикуваме с малки съкращения днешната му реч в пленарното заседание на парламента в Страсбург именно заради нейната дискусионност. 

Ключови думи

Коментари

Дара

И къде беше Ги до миналата седмица? И той ли спа? Да не се окаже, че европейските либерали, леви и десни си представят три европейски съюза? Нов договор, това ще събуди всички, за да не ни събуди вой на сирени!

Фатмак

Всички публикации на тоя, които виждам през последните два месеца са "promoted", т.е. платени от него, но това не значи, че не е прав. ЕС отива към скоропостижен разпад, най-малкото на УК, 11-тте основателки на картела и периферия.

Основателките са шест

hi hi

Чувството за самосъхранение,ще ги принуди да променят нещата.Лошото е че промените не идват от разбиране на нуждите на хората.

socialen

Правилното е, Референдумите да се правят преди една страна да влезе в недъгав съюз, а не след това. Олигархията, водена от своите интереси, винаги бърза да набута Народа в недъгави съюзи. Ако Западноевропейската Олигархия позволи на немците, французите, холандците, австрийците, испанците и италианците да гласуват, то и те ще кажат exit.

kwo ше кажеш евразийският съюз?Ако ЕС е в криза(недъгав),то Путинският е нероден Петко,недоносче. Ех Социален дълго време си бил в обувки,мини към натюрела си! Обуй си цървули,ще ти е по-добре...

socialen

Неолибералите като Верхофстадт се сетиха, но късно.

хм

паниката е лош съветник! Не виждам защо е нужна повече Европа, какво на Борисов му пречи сега, да си свърши работата?! Размера на краставицата или некадърното му управление?! Не може да дойде чичко Юнкер и да каже на СЪДИИТЕ ДА НЕ ПРЕПИСВАТ, да каже на ПРОКУРОРИТЕ И МВР, че хората, които протестират не са престъпници, а биячите, че Митьо Очите е наркобарон и тни и тн. Къде тук е нужна повече Европа?! Великобритания напуска, точно защото се страхува от повече Европа, от това, че такива като Борисов и Цецо ще имат глас за ПАРИТЕ, БАНКИТЕ И ПРАВОСЪДИЕТО във Великобритания. Европа трябва да е по-силна към основните изискавния на съюза-демокрация, права, свобода на словото, контрол над бюджетите, а не да се прегръщат и целуват с такива като Борисов, Цецо, че да издигат и такива като Станишев, Бареков, Певски и ДПс и тн.

Спрете заплатата на автора

Поредният глупак. Все едно тази икономика се управлява от двойкаджи от селски техникум. Умът му не го побира, за какво става въпрос.

Ти Елмар Брок да видиш.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.