Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

СТРАСБУРГ - Дори след труса на британския референдум Европа може да промени свои политики, но не и приоритетите си. Това заяви във войнствена реч пред Европейския парламент днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. В разгорещен дебат за т.нар. Брекзит (напускане на ЕС -б.а.) той не спести нетипични за длъжността си остри думи към лидерите на британската кампанията за излизане от Европа. По по думите му, след като са предизвикали катастрофата, днес те се крият от отговорност за бъдещето на страната.

"Съгласен съм с всички онези, които казват, че не можем  да продължаваме както преди... Ние ще променим нашите политики, но не бива да правим промени в нашите приоритети", каза Юнкер пред поляризирана пленарна зала, сменила обичайния умерен речник с хаплив. "Не можем както преди, но не можем да ревизираме всичко".

Сега Европа трябва да изпълни решенията си - да завърши енергийния съюз, единния дигитален и капиталов пазар, банковия съюз, посочи председателят на Комисията.

"Героите на Брекзит от вчера са тъжните герои на Брекзит от днес", каза Юнкер, който според печата на Острова е подразнил германската канцлерка Ангела Меркел с нападките си срещу тях и с натиска Обединеното кралство да подаде молба за напускане по-бързо.

"Тези, които предизвикаха ситуацията в Обединеното кралство, подадоха оставки. (Борис - б.а.) Джонсън, (Найджъл- б.а.) Фараж се оттеглиха", каза Юнкер за бившия кмет на Лондон и за лидера на Партията за независимост на Обединеното кралство, който отсъстваше от дебата.  "Те са ретро-националисти, а не патриоти. Патриотите не подават оставки".

Докато получи подкрепа от двете най-големи политически групи гласували за неговата Комисия - Европейската народна партия и Социалистите и демократите - Юнкер срещна отпор от лидера на Европейските консерватори и реформисти Сайед Камал:

"Колкото повече Комисията се опитва да притиска хората в Обединеното кралство, толкова повече тя оправдава решението, за което те гласуваха".

Той упрекна Юнкер, че е "постлал червена пътека" за първия министър на Шотландия Никола Стърджън, която миналата сряда се срещна с Юнкер в Брюксел. Стърджън поиска разговори за оставане на страната ѝ  в ЕС, ако британското правителство изпълни волята на избирателите и започне преговори да го напусне. Веднага след референдума тя обяви, че подготвя законодателство за нов шотландски референдум за независимост. Преди четири години сънародниците ѝ гласуваха с 55 на 45 процента против отделяне от Обединеното кралство,  но на 23 юни т.г. те подкрепиха с 62 на 38 процента оставането в ЕС.

Шотландският пример може да се окаже заразителен и за други сепаратистки движения като например в Каталония и в Баската област в Испания, каза Камал.

В тънко завоалирана  критика към председателя на Европейския съвет Доналд Туск, който говори преди него за срещата на върха на ЕС след британския референдум, Юнкер започна речта си със забележката, че няма да перифразира решенията на Европейския съвет.

"Няма да намерите истината, като повтаряте", таза той. За разлика от Юнкер, който е близо до федералистите, Туск е по-скептично настроен към задълбочаване на интеграцията и за отчитане на масовите реакции срещу нея.

"Ясно е, че твърде много хора в Европа са недоволни от сегашното състояние на нещата на национално и на европейско ниво", каза Туск. 

 

Ключови думи

Коментари

Развеселен

значи патриоти са Волен, Валери, Каракачанов. Те оставка не дават никога.

Да, но руски.

С такива като Юнкер начело ЕС ще се разпадне кротко като пясъчен замък.

Дара

Това е старата школа! Европейският политически елит в две изречения! Класика, дами и господа и култура, която не можеш да взривиш! А що се отнася до изброените от развеселен лица, те са: Волен - руски националист от времето на Мултигруп, Симеонов - собственик на кабелна телевизия и страстен почитател на Хайтов, Каракачанов - "отказал" да е министър на отбраната, защото се вижда президент. Тая мания му е по линия на ДС!

НЕйчо Неев

Егати държавата, щом слуша Фараж и Джонсън! Самите те проявиха повече здрав разум и напуснаха властта, обаче английския народ се оказа по-прост от тях. Това е наистина невероятно!

Дан Браун

Еми този път не съм сагласен. Волен не "руски патреот", а "седесарски главен редактор". И още щеше да е такъв, ако не го бяха натирили от в-к Демокрация. Спряха му кинтете и той се озлоби. За по-младите дихателчето шошороножки да и посоча една статийка от седераста волен: 4 март 1991г в-к Демокрация. "Да освободим Альоша от наряд". <<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> “Съветската армия е страж на мира” – тази лъжа се насаждаше в главата на българина от буквара на първолака до вестника на пенсионера. Песни се пееха и стихосбирки се тиражираха в прослава на “легендарната Червена армия”. Не знам друга нация да е възпявала така окупатора си и да му е издигала мегаломански паметници, по-високи от телевизионната кула. България го е правила. Гнусотата на голяма демагогия изискваше не само да се подчиниш, но и да обожаваш този, който ти носи робството. А там, където е стъпил ботушът на Альоша, друго, освен робство, хората не са узнавали. Предполагам, че в бъдещите буквари и енциклопедии определението за съветската армия ще бъде “Страж на робството до разпадане на империята”. За мен утешително и радостно е, че ще доживея това време. Както е радостно разтурването на Варшавския договор. Слава Богу, никой няма да ме защитава от “враговете на социализма”. Логично и закономерно беше това разтурване. Както е логично и закономерно това, че нито един съветски войник не участва във войната срещу Саддам. И как иначе – нали отсреща стрелят със съветски калашници. Не върви да се биеш срещу една армия, която е твоя рожба. За залива не заминаха и български кинтексаджии, които години наред продаваха оръжие на иракския фюрер, след което се връщаха и купуваха от българския Кореком “Лада” и кожено палто за своята другарка. Срам ме е, че нито един български войник не замина за Кувейт. Срам ме е за тези, които нападнаха Желю Желев, когато стана дума за българското военно присъствие в залива, пък макар и символично. Това са хората, които издигат паметници на своите агресори. За тях Альоша винаги е бил страж на собственото им дебелашко благополучие. Войната в залива потвърди истината, че в края на двайсти век велика сила не е тази държава, която има голяма армия, а тази, която има голяма икономика и висока култура. За да гарантираш нечия свобода, собствената ти държава трябва да се състои от свободни хора и да е що-годе цивилизована. Тези две качества липсват в съветската империя. Нейната армия беше страж на мира през четиридесет и пета година, когато трябваше да се изолира половин Европа от цивилизацията. Тя беше страж на мира и през 56-а в Унгария, през 69-а в Чехословакия, през 79-а в Афганистан, през 91–а в Литва… Не е ли време вече да го освободим вече от този наряд този верен страж… Да изуе най-после мужишките си ботуши и да си гледа работата. Ако пък не можем да минем без страж на мира, нека тогава бъде този, който защити демокрацията. Американските момчета ни показаха как става това.

Дан Браун

Ваш си е Волен, ваш! И Москов и той! И редактора и министера! И двамата! :)))))))

Петя

Фараж и Джонсън подадоха все пак оставка, а Юнкер стой като Матросов на амбразурата. Направиха ЕС като Съветския съюз и драпат да запазят неприлично големите си заплати и раздутата администрация на всяка цена

до Петя

Фараш и Джонсън са пример на безотговорни популисти. Заблудиха и подведоха британския народ, а сега когато Великобритания ще трябва да напусне ЕС, вместо да поемат отговорност ( да станат министър-председатели напр. ) те се изнизват като мокра връв. Другите да се оправят, така ли? Това със заплатите не е чак толкова голям кахър, това да е проблема. Във всяка една банка или акционерно дружество менажерите вземат и по-големи заплати. Ами заплатите на футболистите, на филмовите звезди? ЕС е организация осигуряваща мир и стабилност в Европа и ще е престъпление да се разтури.Ще последва експанзия на популисти, комунисти и болшевики. Путин това чака.

Сия

И как точно Юнкер е виновен за резултатите от референдума?

случайно ли?

Некои се опитват да открият прилика м/у ЕС и СССР и къде я видяха?

В декретите. Като този за "Допустимост на кривината на правите краставици". Един изцяло сталинистки декрет на френскито лоби, с който искаше да се саморазправи с испанските зеленчуопроизводители.

Юнкер вън, ЕНП и ПЕС доколкото може

Юнкер вън, Великобритания вътре. Англичаните имат право: Европа има нужда от истински полтици, здрав разум, морал.

Дара

Прилики няма, а дори да ги има, са нищожни пред най-важната разлика - никой не е там насила, не го държат насила и ако иска си тръгва! А Петя всъщност е Петка /оня на Чапай/!

тоя нещастник трябваше вече да се е прибрал във великата империя Люксембург!

Хубаво де, няма да си ходиш, само дето Европа ще си тръгне от теб.

Юнкер много обича да изнасилва европейците и, когато подпийне, да се хвали с това. Оказва се обаче, че не всички обичат да бъдат изнасилвани.

Фатмак

Както споменах и вчера, за необяснимото изключително пасивно отношение на Юнкер към брекзита (в сравнение, например, с агресивния натиск срещу Гърция преди точно 1 година) и позицията му англичаните бързо да започват процедурата, има само едно добро обяснение: неговата партия ще спечели значителна преднина в ЕП от преразпределението на гласовете след напускането на британските депутати. Виждаме типичен случай на чиновник, който с бездействието си участва в забъркването на страшна каша за да увеличи собствената си власт.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.