Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

Надали има по-големи мрънкалници от няколко „фронтмена“ и ”анализатори” в сектор туризъм, според които България всяка година отбелязва спад и повечето хотели са пред фалирт. Пък в крайна сметка, все статистиката отчита ръст (като изключим 2009) и инвеститорите увеличават инвестициите си (сигурно, защото им е приятно да фалират). Причините за това мрънкане са тривиални – рев за държавни пари, и/или некомпетентност и/или политическо необективно говорене.

А истината е проста и ясна – въпреки всичките си кусури, сектор туризъм е един от малкото, които се развиват устойчиво положително през годините. Де факто, от 1990-те години насам, единственият спад в приходите от нощувки е бил през кризисната 2009 година. През всеки останал период, българският туризъм е генерирал повече приходи спрямо предишния.

Тук е трябва да отбележим, че е важно да се ползват данните от НСИ, който се одитира ежегодно от Евростат и работи по методологията на европейската статистическа служба. Обикновено мрънкачите загърбват НСИ/Евростат и започват да цитират данните от някоя си асоциация (асоциациите в туризма са сигурно над 100) – как нямало туристи, нощувките пресъхнали и историята не помнела по-лоша от сегашната година.

Втората любима „дъвка“ на вечно вдигащите олелия „анализатори“ е, че българите спрели да почиват в България. Ужким всички българи се втурнали презглава към Гърция, Турция, Алпите и къде ли не. Данните отново показват точно обратното – нощувките и пренощувалите лица през 2015 са нараснали със съответно 26% и 28% спрямо 2009, като приходите от българи са със значимия ръст от 33%:

Ако случайно някой в разговора вземе та покаже обективните статистически данни и стане ясно, че българският туризъм е далеч от смъртта си, то мрънкачите почти винаги опират до своето последно убежище – „устойчивостта“. Редовната теза е, че българските зимни курорти били само зимни, а летните – само летни. И поради това, не били „устойчиви“ (каквото и да имат предвид под тази дума). Да, ама суровата истина отново е точно обратната – през последните години много български курорти се доближават все по-близко до модела на нормални целогодишни европейски дестинации (разбира се няма как летните ни курорти да станат целогодишни). Вижте, например, как се разпределя броят пренощували лица в област Благоевград по месеци:

Дори в най-слабите летни месеци, броят пренощували лица в планинската област е само два пъти по-малък от този в пиковия зимен сезон. Ако погледнем приходите от туризъм, там разликата е малко по-голяма (зимният туризъм е най-скъп), но отново в рамките на нормалното за целогодишна туристическа област.

Накрая следва и вечният „гвоздей в програмата“ – ама то можело и по-добре. Хубаво де, то с всичко може по-добре, това означава ли сами да си бутнем къщата и да ни лъсне... онова? И баш в туризма ли, който се развива добре, трябва да оплакваме пропуснатото по-добре? Аз се сещам за поне няколко икономически сектора, които реално са близо до колапс (например, топлофикационния) и там изобщо не говорим за „можело по-добре“, а как да спасим положението без да гасим лампите след нас.

Защото можем само да си мечтаем как всички български сектори растат като туризма – с по 10% на година и то почти без държавни субсидии. Ако това беше реалност, то и България отдавна да е по-богата дори от някои западни държави. Но не би.

Разбира се в туризма има и проблеми. Най вече свързани с недостатъчно добрата инфраструктура, качеството на обслужване на много места не е добро, липсата на кадри се засилва. И трябва да се работи целенасочено за решаването на тези проблеми. Но не и да се „търси под вола теле”.

Простата истина е – редовните мрънкачи по медиите на тема туризъм мрънкат, защото искат да накарат министрите да им дадат малко от държавната баница. Или не знаят фактите за развитието на сектора. Или по някаква причина не харесват министъра на туризма или някой друг/и политик/ци. За четвърта причина не се сещам.

А на когото му се мрънка безкористно, то нека си избере сектор или сфера на икономиката, в която икономическите проблеми са наистина сериозни. И да мрънка сериозно и аргументирано.

...

Текстът е написан специално за Клуб Z. Още анализи от Владимир Каролев четете тук.

Ключови думи

Коментари

е

да ама намалихте ДДС-то на туризм-ъ на 7%, пък после защо постоянно има ръст в този сектор. Намалете ДДС-то на топлофикация и ЕЛЕКРО и ето ти ръст в икономиката. То било просто.

борба с вредителите

500000 хил.зелени човечета разнасят фекалиите си по българското черноморие с вируса на путкин.Трябва да се обяви карантина до пълното изчистване на бацилите.

cos

Наистина ли мислите, че зелените човечета, които владеят нашето черноморие си плащат коректно данъците на бетона, който изляха.

Развеселен

интересен анализ

Тур-оператор

И на мен ми стана весело от този "дълбок" анализ на Каролев. Данните идвали от НСИ, но след това били одобрени от Евростат, дрън-дрън. Данните на НСИ са тези които хотелиерите благоволят да подадат, според месечната си справка!!! На Каролев ясно ли му е, че над 600 хил легла в Сл.Бряг/Несебър отчитат средно между 4-5 нощувки на година !!!! Да си направи труда да извади справките за внесени курортни такси. Въобще не ми се мисли пък какво става с ДДС-то и въобще дали го има. Свръхпредлагане на леглова база -> ниска заетост (под 15%) - ниско ADR и оттам сезон само от месец и половина. Какво му е устойчивото на този туризъм?? И в Банско пак същото, 50 хил кревата, а на пистите могат да карат не повече от 4-5 хил скиори и като резултат - пак сезон от два месеца.

k

Хубаво е анализите да са подплътени с данни, защото все пак са анализи, а не нещо друго. Хубаво написан анализ, г-н Каролев ги умее тези работи. Само една питанка имам: не се ли прекалено предоверява на данните на НСИ - не че НСИ са лоши хора, но данните, които достигат до тях рядко се доближават до истината.

крилатски

Ако някой знае, моля да отговори колко пари влизат в бюджета от туризъм в България и какъв процент е ДДС в този сектор? Питам, защото ме е яд, че Кипър, на пример са много по-богати от българите само и единствено на икономиката в туризма!

ха-ха

на каролев всичко му е ясно и се прави на селски отворко...жалко човече... всички бг - данни, са каквото чорбаджията е решил да признае. а контролиращите богатеят. краят ще дойде, когато британските пенери ще имат нужда от виза.

Ренета Инджова

Щом НСИ го казва, значи е вярно.

Здравко

ОК, данните на НСИ били изкривени, заради сивата икономика. Това още повече подкрепя думите на Каролев, защото той твърди че, туризма ни се развива. В тази връзка, ще направя и една вметка, вярно че е частен случай, но е мое пряко наблюдение. Понеже съм в сектор, тази година има отлив на руснаци, които бяха основен клиент миналата година, за сметка на това обаче, имаме значителен ръст на българите. И под значителен, имам в предив около 60% от госите, при положение че, предходните години не са били повече от 20%.

Нито

А каролев си похапва от витата банскалииска баница и си му е добре.

Тур-оператор

Аман от такива разбирачи вече. Имало повече българи и това било голям успех. Каролев поне се прави на икономист. В туризма си има чисто икономически показатели и основните са средногодишна заетост на базата и Average Daily Rate, или средни приходи от нощувки. Какво значение има броя на туристите, като средно реализират по 2-3 нощувки за един уикенд, а чартърните туристи от традиционните ни пазари с по средно 10 нощувки намаляват??? И какъв е приносът към местната и национална икономика, като от хотелиерството ДДС не се внася, а 80% от хотелиерите по морето работят на черно??? И максималната заетост на местните е макс. 3 месеца в годината. Много устойчив туризъм, няма що.

B

Тоест, много е зле туризма, но инвеститорите в него продължават да инвестират? Кой човек ще строи втори хотел, ако в първия има 2 нощувки на стая на година? Хубаво е, когато човек няма мозък, да не говори :)

Основните проблеми в туризма с прерогатив на държавата - а именно контрол на плажната ивица и концесиите, контрол на сергиите и инфраструктура.. - не може 500 0000 човека да минават през село Ахелой.. 20 години един обход не направиха. Проблема с кадрите ще се реши лека полека като почнат да вдигат заплати..

Работодател

И колко трябва да е заплатата на тези безценни кадри за сезон от три месеца? Какво стана с дребните хотелиери, след като наляха бетона??? Нали от хотелиери-собственици те се превърнаха в камериерки, сервитьори, защото хотелите им останаха празни. Нима в Северна Гърция, където 90% от хотелския бизен е семеен има недостиг на кадри?

В

Хилтън също е семеен бизнес ;)

Виктор

Тези увеличения се дължат на огромното количество еврофондове за къщи за гости и подобни. Мен ме интересува повече колко средно харчат отишлите на почивка българи и чужденци. Сравнено с харча на туристите в Италия, да речем. Има ли такива данни?

Боян

Ех, дай му на Каролев цифри и после му гледай сеира. :) Г-н Каролев, Владко, туризмът у нас се развива ВЪПРЕКИ държавата, не "с помощта на". "Инвестициите" в туризма са много повече "изпрани", вместо кредитирани. Толкова много хора инвестират в туризма, защото нямат ноу-хау какво друго да правят едни пари. Ако знаеха как да отворят производство от вторичен сектор, какъвто у нас не изобилства, нямаше да се насочат към третичен като туризма, който е пренаселен у нас. Ама понеже е друго да влезнеш в един хотел и да го пипнеш, и всички са на тоя клон.

Хабене на думи и цифри. Броят туристи не определя броя нощувки. А те от своя страна, определят приходи. Втори момент - не основните услуги определят успешността на сектора, а допълнителните средства, които е готов да похарчи туриста. Качествените туристи купиха имоти и снанаха конкуренти на работещите в сектора. Това е автоимунната "болест" на сектора. Не забравяйте, че изтичането на кадри е напълно обяснимо....БГтуризмът предлага средногодишно заплащане за сезонна работа. Слабо ме вълнуват икономическите анализи: Туристът казва - имате по-лошо обслужване от конкурентите, а работещите в сектора - конкурентите плащат повече. Липсата на генерална визия и правила в сектора ще превърнат всяка инвестиция в прах.

Юлия

stan

Прав е авторът !

Много ми се иска да коментирам, но не тук! Рентабилността в туризма е сложно нещо. Трите месеца заетост на базата - море и планина и предвид "планирания" от собствениците таргет на печалбата, са и ще бъдат повод за "мрънкане". Имаме прекрасна природа, но ни липсва целогодишна заетост.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.