Референдумът за излизане на Великобритания от ЕС, който бе спечелен от лагера "Leave", катализира не само разговора за начините и времето, през които Обединеното Кралство ще напусне съюза, но и провокира съответните процеси в рамките на Консервативната партия.

Дейвид Камерън подаде оставка, заявявайки, че при така развилите се обстоятелства страната има нужда от нов министър-председател. Фаворитът за неговото място, Борис Джонсън - бивш кмет на Лондон и едно от най-разпознаваемите лица на кампанията "Leave", бе форсиран да се оттегли от надпреварата, след като неговата дясна ръка, Майкъл Гоув, обяви изненадващо кандидатурата си.

Каква обаче е процедурата за избор на нов председател на Консервативната партия?

Формулата за избор на лидер на Торите има два етапа.

В първия от тях, Торите от Камарата на общините (долната Камара на Парламента) определят кои ще са двете окончателни номинации. Това става посредством няколко рунда от гласуване.

В конкретния случай, консерваторите от Камарата на общините ще гласуват три пъти - днес, в четвъртък и в следващия вторник. На всяко едно гласуване онзи кандидат, който получи най-малко подкрепа, ще отпадне и няма да участва в по-нататъшния рунд. Така от 5-има кандидати ще останат само двама.

Самият Дейвид Камерън, когато бе избран за лидер на Торите през 2005-а година, мина през тази процедура. Тогава, въпреки че изоставаше по резултат при първото гласуване спрямо тогавашния министър на вътрешните работи „в сянка” Дейвид Дейвис, Камерън навакса при втория рунд.

След като законодателите от Консервативната партия отсеят тримата кандидати, получили най-малко гласове, процедурата навлиза във втория си етап. Той вече се състои от общо гласуване на членовете на Консервативната партия, които избират между двете останали имена.

Кои са фаворитите за председател на партията и премиер на Великобритания?

Tереза Мей

Дъщеря на англикански свещеник. Фен на Abba и последователен противник на миграцията. Пословична с недиалогичния си характер и твърди позиции, включително срещу Европейската конвенция за правата на човека. Ръководи британското вътрешно министерство вече 6 години, с което се доказа като човек, който може да плува в бурни води. Някои вече се изкушават да я нарекат и „следващата Маргарет Тачър”.

Макар и с дистанцирано участие тя защити кампанията Remain. Има по-силна подкрепа сред елита на торите, отколкото сред избирателите им. Тереза Мей ще бъде фаворитът на Торите от Камарата на общините и почти със сигурност ще е едно от двете имена, от които членовете на партията ще могат да избират при втория етап от процедурата.

Майкъл Гоув

Харесва Вагнер и агресивната външна политика. Счита Едмънд Бърк за най-великия консерватор въобще, но в социален план стои по-скоро на либерални позиции. Като бивш министър на образованието си е спечелил антипатиите на учителите, но остава популярен сред родителите. Един от стратезите на кампанията Leave и човекът, заради чиято номинация Борис Джонсън бе принуден да не обявява своята. Добър оратор, харесван от избирателите на партията. Има запазени канали за комуникация с хората от лагера Remain.

Шансовете на Гоув обаче, особено ако стигне до втория етап, когато ще гласуват членовете на Консервативната партия, зависят от отношенията му с Борис Джонсън. А те ускорено се влошават. Ако Гоув може да разчита на повече Тори от Камарата на общините спрямо Джонсън, то последният бе по-популярен сред членовете на партията.

Въпреки че Тереза Мей и Майкъл Гоув са сред фаворитите за следващ ръководител на Консервативната партия и на "Даунинг Стрийт" 10 в Уестминстър, не трябва да бъдат подценявани и другите имена в надпреварата.

Социалният министър Стивън Краб, най-експлицитният защитник на лагера Remain от всички кандидати, е практикуващ християнин и противник на гей браковете. Андреа Лийдсъм пък обяви, че ако бъде избрана, ще ускори процедурата за излизане на Великобритания от ЕС, с което затвърди вече спечеления си имидж на хардлайнер срещу ЕС, радващ се на симпатията и на хората около Найджъл Фараж. Бившият министър на отбраната Лиъм Фокс пък вече е минал по този път през 2005-а година, когато обаче кандидатурата му за председател на партията бе отсята на второто гласуване.

Следващият вторник ще бъдат ясни двете окончателни имена, за които членовете на Консервативната партия ще могат да гласуват до края на август месец. На 9 септември пък трябва да бъде обявен новият лидер на Торите и следващ министър-председател на Великобритания.

Консервативната партия успя да възпрепятства оглавяването си от британския Доналд Тръмп – Борис Джонсън. Въпросът обаче е дали ще успее да излъчи своята новата Тачър.