Висока избирателна активност - от над 50% от социалистите с право на глас - това бяха очакванията на "Позитано" 20, където днес се събират и обобщават резултатите от вътрешнопартийния референдум за това как и с кого БСП да се яви на президентските избори наесен. Данните са предварителни и прогнозни, защото през целия ден в понеделник в централата пристигаха протоколите от гласуванията в страната в електронен формат. До ранния следобед все още не бяха постъпили всички документи, за да има обобщени резултати. 

Вотът бе от 27 до 3 юли в общо 2500 пункта за гласуване в партийните клубове в цялата страна. Право на глас имаха само членовете на соцпартията, а това качество се удостоверява с електронна членска карта. За референдума бяха отпечатани 130 000 бюлетини и това е бил единственият разход на партията за провеждането му, обясниха от избирателната комисия, начело с бившия депутат Антон Кутев.

Социалистите отговаряха на два въпроса с подточки. Първият бе как БСП трябва да се яви на изборите - самостоятелно, подкрепяйки чужд кандидат, подкрепайки независим кандидат или в коалиция. Във втория бяха дадени опции за потенциални коалиционни партньори - партиите от "Коалиция за България", АБВ, Атака, ВМРО, Движение 21, ДПС, НФСБ или "други"

Данните за резултата ще бъдат представени във вторник пред Изпълнителното бюро на партията и лидерката Корнелия Нинова. Засега по първоначални данни броят на невалидните бюлетини е под 1% от всички. 

От БСП-Русе обаче обявиха своите резултати още днес. Там 73% от местните партийци искат БСП да отиде на президентския вот в коалиция, а само 16 на сто предпочитат самостоятелно участие. Сред предпочитаните партньори са АБВ и "Движение 21" на Татяна Дончева - двете формации са посочени съответно от 62 и 53 на сто от подалите бюлетина. Висок е броят на хората, които биха искали коалиция с "други" партии извън изброените - 34%. Едва 16% искат отново коалиция с ДПС.