Само пет номинации са направени в първия по рода си конкурс "Почтен магистрат", който Министерството на правосъдието обяви, че организира преди близо три месеца. Това става ясно от справка на интернет-страницата на ведомството ден преди изтичането на крайния срок за номинации, съобщава БГНЕС.

Конкурсът бе посрещнат резервирано от някои среди, като най-активни са от Българската съдийска асоциация (БСА), оглавявана от бившата зам.-шефка на СГС Богдана Желявска.

Победителят трябва да стане известен най-късно на 13 юли т. г. В България има около 4000 действащи магистрати - съдии, прокурори, следователи. Към първоначално номинираните четирима магистрати наскоро е било добавено и името на съдия Павлина Панова - зам.-председател на ВКС, ръководител на Наказателната колегия и бивш кандидат за поста на съдия №1.

Съдия Панова бе конкуренция на Лозан Панов за председател на ВКС.

Панова е фаворит за наградата, заедно с друг публично известен магистрат – прокурорът от Върховната касационна прокуратура Божидар Джамбазов, твърди БГНЕС. Останалите номинирани са - софийският прокурор Станимир Димитров и прокурорът от Елхово Тодор Куюмджиев, както и бившият заместник-министър на правосъдието и настоящ съдия в Апелативен съд – Пловдив Севдалин Божиков.

Наградата „Почтен магистрат“ няма финансово изражение. Отличените магистрати ще получат диплом и плакет на Министерство на правосъдието. Номинираните магистрати трябва да бъдат “уважавани, благородни, достойни, почитаеми, достопочтени”, пише в информацията за конкурса на страницата на правосъдното министерство.

СЪДИЙСКА АСОЦИАЦИЯ СЕ ЯДОСА НА ЗАХАРИЕВА, ЧЕ ЩЕ НАГРАЖДАВА "ПОЧТЕН МАГИСТРАТ"

Конкурсът предизвика коментари дали тези съдии, прокурори и следователи, които не са номинирани или не спечелят приза “почтен магистрат”, ще бъдат смятани за непочтени.

В БСА се разсърдиха, че не са поканени сред журиращите и попитаха Захариева "неизбраните при тази инициатива магистрати не съответстват ли на целите на номинацията", т. е. - не допринасят с поведението си за престижа на колегиите, с които работят; не защитават правата на човека и не утвърждават върховенството на закона; не предотвратяват корупцията или не взимат решенията си единствено на закона и вътрешното убеждение?