Водачът на депутатите от ГЕРБ Цветан Цветанов се е посветил отново на обиколка на партийните структури. Днес на вниманието му се радваха ГЕРБ-ерите в Шумен, Нови пазар и Добрич и чуха мислите му за президентските избори, партийната система, съдебната реформа.

Заместникът на Бойко Борисов в партията обясни, цитиран от Радио Фокус, каква е причината ГЕРБ да обяди кандидата си за президент чак през септември - или около месец преди самите избори, които обикновено са в края на октомври. По думите на Цветанов е нормално името на кандидата за гласовете на хората от ГЕРБ да стане ясен непоследствето преди официалната изборна кампания от 30 дни. 

Ето и мотивът му:

"Така ще се сведе до минимум периодът за риторика и изостряне на политическото противопоставяне, което е обичайно за политическия живот у нас в предизборно време. Президентските избори ще бъдат избори на политическите партии", каза той.

След това Цветанов добави следната рецепта за печелене на вот:

В исторически план всяка една президентска кампания е била печелена от тези партии, които са успели да реализират своята кандидатура и да я представят по най-добрия начин.

Пред журналисти в Шумен шефът на депутатите от ГЕРБ обясни и как у нас трябва да бъдат укрепени "системните партии, които могат да носят отговорност за всички решения, които се вземат в страната". След това доразясни как си представя политическата система:

„Когато има системна партия, това означава, че има реален политически живот. В Шумен днес приемаме 130 членове, малко по-късно в Никола Козлево още 200 нови членове, това ни дава самочувствието, че се движим в правилната посока – диалог с всички, независимо от различните мнения”, каза Цветанов.

По посока на диалога Цветанов посочи, че ГЕРБ са си взели поука от предишния управленски мандат. 

Той обясни още, че ГЕРБ е "основополагащата Парламентарна група, която стои зад всички промени, които се правят в съдебната система".