Напускането на Великобритания ще доведе до рестрикции в бюджета на ЕС, смята бившият премиер Пламен Орешарски.

"ЕС ще има проблеми с бюджета, защото Англия е четвъртият по големина донор. Ще трябва да се въведат рестрикции в бюджета на ЕС, защото другата алтернатива - останалите 27 страни членки да довнасят, ми се струва по-нереалистична и по-рискова. Това може да доведе до нова вълна от евроскептицизъм", казва той.

"Реалистичен вариант е до нас да достигнат по-малко пари, или ще се наложи да плащаме повече. Ние ще останем нетен бенефициент, но въпреки това и двата варианта са зле. Има още един ефект, който също е притеснителен. Българската икономика в последните години се утвърди като силно зависима от евро финансиране и от фондовете, което също не е добре. Всяко намаляване на фондовете ще доведе до негативни условия за растежа и за цялостното икономическо развитие", поясни Орешарски.

Според експремиера за България прекият търговски ефект от брекзита няма да е голям, защото търговията с Великобритания е малка. Но между 60 и 80 хиляди българи "си вадят хляба" в Лондон, показва статистиката. Така девалвацията на паунда поставя в неблагоприятни условия нашите работници, защото получават реално по-ниска заплата.

"Няма нито една положителна новина от това събитие. Това ще довде до негативни ефекти както за ЕС като цяло, така и за самите британски граждани, така и за нас", оценява Орешарски резултата от референдума за излизате от ЕС във Великобритания.

Орешарски се върна и на темата за увеличаването на държавния дълг на България през последните години:

"Дълговата политика, която се води, също не е благонадеждна. Тя рано или късно трябва да се преустанови. Може на много хора да не харесва изразът "дългова спирала", но ние сме в началния етап на дълговата спирала.

Нашият дълг е много нисък в сравнение с останалите членове на ЕС, но обърнете внимание, от 14 на сто дълг към БВП през 2009 г., днес е 29. Т.е. за кратко време имаме осезаемо увеличение на дълга. Това в литературата се обозначава като дългова спирала", поясни икономистът.