От транзитна държава страната ни все повече се утвърждава като крайна дестинация за мигранти, търсещи убежище. Това заяви днес вицепремиерът, министър на образованието и председател на Националната комисия за борба с трафика на хора (НКБТХ) Меглена Кунева. Тя участва във форум на тема „Засилване на мултидисциплинарното сътрудничество при идентификация и подкрепа на жертви на трафик на хора сред мигранти и търсещи закрила“, предаде БГНЕС

„Трябва да сме готови, за да не пропуснем пак този звънец за събуждане, който неколкократно е даван като сигнал и към Европа - да се вглеждаме както в миграционните потоци, обезпечаване на защита на държавата от нередовна миграция, така и във всяка една човешка история, за да разпознаваме признаците на експлоатация”, заяви Кунева.

Според нея случващото се по отношение на бежанците е нещо, с което Европа и светът няма опит в последните десетилетия.

Тя коментира, че в един дълъг период от време проблемът поне на Стария континент е оставян или да бъде решен от само себе си, или някоя страна да предложи решение, което да е толкова убедително, че да ангажира всички останали.

„Оказа се, че това не е просто приоритет на страните от предна линия и че е проблем с много сериозно общо европейско значение. Можело ли е да има звънец за събуждане? Можеше да има звънец за събуждане - от анализи на ООН включително, защото следяхме събитията в Ирак и Сирия, където имаше кръвопролития, които няма как да не доведат до огромна бежанска вълна. Стотици хиляди са потърсили през това време спасение на европейска територия”, заяви вицепремиерът.

Тя напомни, че трябва да се различават трафикът на хора от нередовното превеждане на "клиенти" през границите от каналджии.

"Това е каналджийство, което по нашия Наказателен кодекс е друг тип престъпление. Други мигранти обаче не могат да си платят цената и могат да станат обект на сексуална или трудова принуда”, каза Меглена Кунева.

Тя напомни, че каналджийството е престъпление против държавата, докато трафикът на хора е престъпление против личността. Маршрутите, използвани от каналджиите, са утъпканите пътеки и за трафикантите на хора.