Министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова е представила на една от най-големите китайски компании възможностите за инвестиции в инфраструктурни обекти у нас, съобщиха от ведомството ѝ.

Павлова е в делегацията на председателя на Народното събрание Цецка Цачева за официалното ѝ посещение в Китай.

От няколко години различни български правителствени делегации се опитват да привлекат интерес от страна на китайския бизнес към строителството на магистрали и жп линии у нас. По време на управлението на кабинета на Пламен Орешарски се заговори за интерес от страна на Пекин към довършването на магистрала "Хемус" и жп линиите Русе-Варна и Карнобат-Синдел.  До момента обаче реален резултат няма. 

Сега Павлова се е срещнала с шефа на  China Pacific Construction Group Сун Шаотин и му е представила основните стратегическите инфраструктурни проекти, които предстои да се изграждат у нас. 

Китайската компания се занимава с изграждането на магистрални пътища, общинско строителство, опазване на водите и други строителни и инвестиционни проекти. China Pacific Construction Group има първостепенна държавна квалификация за строителство и е участвала в строителството на обекти в повече от 500 града, както и в близо 1000 индустриални парка в Китай, уточняват от българското регионално министерство.