В Софийския градски съд тази сутрин започва делото за регистрацията на новата партия на Лютви Местан - Демократи за отговорност, свобода и толерантност (ДОСТ).

ОТЛАГАТ РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДОСТ ЗАРАДИ НЕРЕДНОСТИ В ЗАЯВЛЕНИЕТО

Както Клуб Z съобщи в началото на месеца делото на три пъти не бе насрочвано заради "открити нередности в заявлението" на формацията. В началото не стана ясно какви са те, но после се оказа, че СГС е предявил изключително интересни претенции към партия ДОСТ. От разпорежането на съда се виждаше, че магистратите имат претенции към устава на новата организация и дават конкретни препоръки за неговото редактиране и допълване. Като например:

- Да посочи конкретно кои са реформаторските сили в българското общество;

- Да посочи конкретните способи, с които ще се осигури независимостта на българските медии от олигархични обръчи;

- Да даде пример за решителни и всеобхватни реформи в съдебната власт като условие за решително противодействие на задкулисието.

КАКВО ИСКА СЪДЪТ ОТ МЕСТАН? КАКВО ЛИ НЕ...

"Никой не може да спре регистрацията на ДОСТ, защото учредяването на тази партия е обективна необходимост, тя се е случила в сърцата на десетки хиляди български граждани", коментира тогава Лютви Местан.

Според него, ако съдът стопира процеса, ще направи голяма услуга на партията, тъй като тя ще утрои подкрепата си.

От ДОСТ изпратиха и жалба до съда за забавянето на регистрацията им.

Стигна се до там, че шефът на СГС Калоян Топалов изпрати публично писмо до Местан, в което обясни, че по жалбата му  е направена вътрешна проверка. Тя установила, че "делото не е насрочено за разглеждане в открито съдебно заседание поради обстоятелството, че съдията-докладчик е преценила, че са налице нередовности на заявлението, за отстраняването на които са постановени съответни разпореждания".

КАЛОЯН ТОПАЛОВ КЪМ МЕСТАН: НЕ ЗАВИСИ ОТ МЕН РЕГИСТРАЦИЯТА НА ДОСТ

"Упражняването на контрол върху тази преценка е извън правомощията на административния ръководител и е несъвместимо с установените от Конституцията, Закона за съдебната власт, процесуалните закони и международните актове принципи за независимост, безпристрастност и решаване на делата въз основа на доказателствата, закона и по вътрешно убеждение на съдебния състав, на който са разпределени на случаен принцип", оправда се тогава Топалов.

И припомни, че контролът за законосъобразност на постановени съдебни актове, включително в производството по регистрация на политическа партия, се осъществявапо реда на инстанционния контрол или чрез самостоятелното им обжалване, в случай, че такова е предвидено. 

МЕСТАН И ТЪЛКОВНИЯТ РЕЧНИК VS СОФИЙСКИЯ ГРАДСКИ СЪД

ДОСТ подадоха документите си за регистрация преди два месеца – в края на април. Тогава Лютви Местан заяви, че е сигурен, че формацията ще бъде регистрирана. Той обясни, че са внесени 9180 заявления за членство, а останалите необходими документи за официалната регистрацията са събрани в 47 тома.

Местан припомни, че по закон заседанието на Инициативния комитет на партията трябва да се е провело в присъствието на поне 50 граждани. На това заседание на ДОСТ са присъствали 176 души. Според изискването на закона за партиите на учредителната конференция е трябвало да присъстват 500 членове. На учредяването на ДОСТ е имало над 1300 души. 1083 от техните декларации са без грешка и са приложени към документите за съдебна регистрация. Следващото изискване на закона е новоучредващата се партия да има 2500 нови членове. За няколко дни ДОСТ са събрали над 12 000 желаещи да се запишат, като от тях са приети 9180.