"Шокиран съм от резултата от референдума. Ние, европейските прогресивни сили, подкрепихме нашата партия-член – лейбъристите, в кампанията им за оставане на Обединеното кралство. Искахме силна Великобритания в силна Европа."

КАМЕРЪН ПОДАВА ОСТАВКА СЛЕД 3 МЕСЕЦА

Това написа в профила си във фейсбук председателят на Партията на европейските социалисти (ПЕС) Сергей Станишев веднага след излизането на данните от референдума.

"Разбира се, резултатът трябва да бъде уважен. Той показа, че младите британци, Лондон, Оксфорд, Шотландия и Северна Ирландия смело гледат напред, но Великобритания обърна гръб на бъдещето", пише още Станишев, който бе премиер на България през 2005-2009 г. Точно при неговото правителство страната ни влезе в ЕС на 1 януари 2007 г.

Според него най-ужасяващият резултат от референдума е необратимото разделение в Обединеното кралство.

СИДЕРОВ: В ДАЛЕЧНА АНГЛИЯ ПРИЕХА ТЕЗИТЕ НА "АТАКА"

"Безотговорното поведение на лидера – Дейвид Камерън и на много други политици от Консервативната партия доведе до необходимостта в 21-ви век да изграждаме нови граници помежду си. За всички е лесно да предположим какво предстои: референдуми за излизане от Великобритания в Шотландия и Северна Ирландия, вълна от национализъм и популизъм, на която ще се качат политици, искащи референдуми за напускане на ЕС в много държави-членки", предрича бившият председател на БСП.

ПЕС застава категорично срещу всичко това. Станишев допълва, че случващото се е резултат от твърде дългото налагане от страна на десните в Европа на социалното неравенство, отнемането на шансовете и липсата на солидарност. Затова хората бягали в националните си граници.