Председателите на двете върховни съдилища Лозан Панов и Георги Колев днес изразиха единодушно позиция срещу съдийското самоуправление, такова каквото то остана като един от "гвоздеите" в .т. нар съдебна реформа. Всъщност става въпрос за измененията на Закона за съдебната власт (ЗСВ), които вчера минаха на правна комисия в НС и които делегират доста нови правомощия на общите събрания на съдилищата от всички нива.

Темата е обсъждана не от вчера в парламента, а още при обиколките и срещите с апелативните съдебни райони с министър Христо Иванов, напомни Лозан Панов.

"Балансът между самоуправление и управление е много деликатен и трябва да бъде намерен в полза не на един или друг административен ръководител - в полза на обществото", каза днес преди ВСС Панов.

Той даде пример, че с нормите в ЗСВ, касаещи общите събрания, трябва да се уточтни какъв точно орган е общото събрание - на самоуправелнието, а когато се касае и за върховните съдилища - и орган на правораздаване.

"Този баланс между функциите на председател и респективно - на общо събрание (пленум) трябва да бъде намерен. Фактически се стига до това - изземване на функции без споделяне на отговорност - нещо, което според мен не е намерен балансът", каза председателят на ВКС.

Панов даде пример с председател на съд, който си е защитил концепция пред ВСС, за да бъде избран, но общото събрание не я споделя.

"Как би могъл той да реализира своята административна и управленска политика", попита риторично той. Съдията повтори, че ако се изземват правомощия, а не се споделя отговорност, не е необходимо изобщо да има административни ръководители. Така избраният ръководител би станал един "администратор", който просто ще обобщава какво е казало общото събрание.

"Нали за това е административният ръководител - понякога да взима и непопулярни решения? Които непопулярни решения могат да са в полза на обществото, но пък в един момент да не се възприемат от общото събрание.

Възможно е и това - общото събрание да вземе решения, от които да се чувстват комфортно магистратите, но пък това да не е насочено към обществото с положителен знак".

В неговия съд именно пленум ще излезе с общо становище по проекта, за да се чуят всички аргументи, стана ясно още. 

Панов изрази надежда, че време за корекции има и че текстовете, които трябва да бъдат променени, не са много.

ЦАЦАРОВ ПОХВАЛИ НОВИЯ ЗАКОН ЗА СЪДЕБНАТА ВЛАСТ

Георги Колев, който миналата седмица единствен се аргументира ВСС да напише, че не съгласува проектозакона на Екатерина Захариева, бе още по-хард и каза направо да закриваме административните ръководители, а всички да се въртят на ротация на по 6 месеца.

Аз мисля, че най-сериозният израз на съдийското самоупралвение - що се касае поне до пленумите на върховните съдилища, това е възможнсотта за пряка номинация на председател. В крайна сметка, когато делегираш права на някой, който си номинирал, това е най-сериозната форма.

Не, не съм против. Пак казвам - консултативни становища становища (от събранията, б.а.) може да има, но няма как да конституираме два административни органа в рамките на една структура. Най-малкото - противоречието вече е заложено.

Той каза, че този конфликт би съществувал както в най-високите нива, така и за административните ръководители на най-малките съдилища.

В крайна сметка трябва да изберем какъв да е моделът - дали да премахнем въобще административните ръководители и да сложим по един човек там... На шест месеца с ротация да ръководи.

Помолен да коментира защо вчера само ДПС от паралментарните сили е подкрепила неговите виждания, той каза: „Нека видим кой как ще реагира на второ четене“.

Може би не й харесва на министър Захариева моето становище. И все пак това е нормално – това е нейният закон. Аз не съм съгласен с някои от позициите, които не са малко - каза той по повод противоречията с правосъдната министърка.

А на въпрос – че и с Христо Иванов не се е разбирал, а сега и с нея, Колев отговори:

Това в крайна сметка е законът, който беше подготвен от Христо Иванов. А след като тя приема тези позиции...