"Не можем да си представим Европейския съюз без Обединеното кралство“, каза президентът Росен Плевнелиев след срещата с германския си колега Йоахим Гаук в София, предаде „Фокус“.

Те са символ на една либерална демокрация и една отворена държава. Заедно с тях ние постигнахме много и аз съм сигурен, че в този решителен момент всеки ще си даде сметка, че се взема историческо решение и това решение носи своите последствия“.

Плевнелиев очаква всички в Обединеното кралство да си дадат сметка какво е Европейският съюз.

Това е единствената рецепта за мир на Европа, проект преди всичко на мира и след това на икономическото сътрудничество. Без него как и по какъв начин ще установим мир в Европа?“

Президентът е сигурен, че референдумът утре ще бъде успешен и ще доведе до нова доза доверие в ЕС, „за да продължим заедно напред“.

Плевнелиев беше удостоен от своя германски колега с „Особена степен на Големия кръст на Ордена за заслуги на Федерална република Германия“ за „приноса си за издигане на двустранното сътрудничество на най-високо ниво и за засилване на дружбата между двата народа“.

Приемам това най-високо отличие на Федерална република Германия като признание за положените усилия за утвърждаване на европейските и демократични ценности в България и в региона на Югоизточна Европа“, каза президентът, цитиран от прессекретариата си.

Орденът е основан през 1951 г. от първия германски президент след Втората световна война Теодор Хойс и сред неговите носители са кралицата на Обединеното кралство, императорът на Япония, кралят на Испания, президентът на Полша Лех Валенса.

Германия е наш стратегически партньор, а приятелските връзки на двете страни са с много дълбоки исторически корени", каза Плевнелиев след приемането на ордена.

Той припомни, че над 5000 немски фирми работят у нас, а в Германия учат над 7000 български студенти.