Обвинените от прокуратурата за умишлено престъпление не могат автоматично да бъдат лишавани от допуск до класифицирана информация и, съответно, освобождавани от постовете, които заемат.

Това става ясно от решение на Конституционния съд по дело дело №8 за 2015 г., образувано по искане на президента Росен Плевнелиев от 10 август 2015 г. Държавният глава се обърна към КС заради казуса на ген. Димитър Шивиков. След като миналата година прокуратурата обвини висшия военен в злоупотреба със служебното положение, по силата на закона той беше автоматично лишен от достъп до тайна информация и трябваше да напусне поста си. Загуби и възможността да стане наш представител в НАТО. 

Мотивът на обвинението бе, че генералът е използвал труда на четирима войници за ремонт на апартамента си. По-късно той обясни, че е кум на единия от войниците и подобни услуги и той самият е правил на своите подчинени. Всичко това се случи дни, преди ген. Шивиков да замине за щаб-квартирата на НАТО в Белгия.

От същия период беше и изказването на премиера Бойко Борисов от правителствено заседание:

„С един анонимен сигнал един натовски генерал, един от най-харесваните в НАТО генерали, генерал, който сега заради такъв анонимен сигнал напуска армията, генерал с две мисии в Афганистан... Бригадата реве."

В искането на президента до КС се настояваше, че това противоречи на принципите за правовата държава и на презумпцията за невиновност, искаше се и преглед на съответствието на нормата с международни актове, уточнява сайтът De facto legal.

Преди ден излезе решението на Конституционния съд, с което се обявява за противоконституционен и противоречащ на принципа на правовата държва текстът на чл. 40, ал. 1 т. 5 от Закона за защита на класифицираната информация, предвиждащ автоматичното лишаване от „допуск“. Съдиите уточняват, че във всеки конкретен случай трябва да се прави конкретна преценка за „надеждност“, дори според нормите на Закона за защита на класифицираната информация. Според тях не може "дори и без влязла в сила присъда образуването на наказателно производство да е достатъчно, за да се постанови отказ за издаване на разрешение за достъп до класифицирана информация.

Искането за несъответствие с международните договори е отхвърлено с мотива, че обявяването на противоконституционност е достатъчно.

Решението е гласувано единодушно от присъствалите 11 съдии, съобщават от КС.