Главният прокурор Сотир Цацаров изпрати предложение до пленума на Висшия съдебен съвет да формира работна група от всяка от колегиите. Целта е да се още преди лятната ваканция на съдебната система бърз анализ на натоварването и осигуреността на районните прокуратури и съдилища, подложени на силно натоварване с наказателни дела поради миграционния натиск по двете граници - с Турция и Гърция.

Цацаров призовава ВСС да вземе бързи мерки за кадрово, материално-техническо и финансово осигуряване на граничните прокуратури и съдилища, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата. В писмото конкретно се визират Царево, Малко Търново, Средец, Елхово и др. и се дават примери за недостиг на разследващи полицаи, съдии и прокурори.

Само на 16.06.2016 г. в Царево местните районна прокуратура и съд са разгледали и решили 27 незабавни производства за нелегално преминаване през границата. Разследването по всяко от делата е приключило в рамките на 48 часа от един разследващ полицай в ГПУ Царево и трима прокурори от РП Царево, единият от които е командирован от Бургас. Делата са свършени от двама наказателни съдии от РС Царево.

Според казаното от главния прокурор ситуацията изисква "бързи и общи решения от Висшия съдебен съвет".

Необходимо е създаване на условия за нормална работа в граничните райони - увеличаване броя на магистратите и служителите, поемане на командировъчни разходи за пътуване и т.н. Следва да се предложат конкретни мерки и на други държавни органи – например Министерство на вътрешните работи - ГД “Гранична полиция“.

Цацаров напомня, че е добре това да стане до 15 юли, за да се гарантира нормален работен процес по време на съдебната ваканция.