Не по-малко от 20 000 души се събраха снощи в центъра на Скопие. Те бяха организирани от гражданска платформа „Протестирам”, след като македонското правителство отказа да изпълни исканията им. Протестът бе наречен "шарена революция".

Демонстрантите разбиха прозорците на Министерството на правосъдието и със запалени факли в ръце продължиха към сградата на парламента. Полицията предотврати опит да бъде съборен паметникът на Прометей. Протестиращите засипаха с балони и пликове, пълни с боя и други административни сгради и статуи. На особено внимание се радваше античната фасада с колонада на Министерския съвет. Някои здания са покрити със стотици цветни петна, стигащи до четвъртия етаж.

Поводът за недоволството е изтичането в събота на срока, поставен от протестиращите на властите да изпълнят поредица от искания за преодоляване на политическата парализа, продължаваща вече близо две години.

Сред исканията е даването на гаранции, че Конституционният съд няма да отмени Специалната прокуратура, създадена преди година за разследване на корупцията и престъплениета по върховете. Другите настоявания за промяна включват провеждането на честни избори, върховенство на закона и спешно определяне на приоритетите за реформи.