"Моето име е "Смърт за предателите, свобода за Британия".

Така 52-годишният Томас Меър, обвинен за убийството на британската депутатка Джо Кокс отговори днес в съда на въпроса как се казва. Това съобщиха "Асошиейтед прес" и "Ройтерс".

41-годишната лейбъристка Хелън Джоан Кокс бе брутално убита в четвъртък вечер по време на среща с гласоподаватели в избирателния й район. Убийството й шокира цяла Великобритания и замрази временно кампаниите преди референдума за излизане от ЕС, който предстои на 23 юни. Кокс бе застъпник на оставането на Обединеното кралство в Евросъюза и за по-добро третиране на децата на сирийските бежанци.

Обвиняемият отказа да посочи истинското си име и адреса си, когато бе попитан за адрес и рождена дата. Томас Меър е обвинен в убийство, нанасяне на тежка телесна повреда, притежание на огнестрелно оръжие с намерение за извършване на престъпление. По неофициална информация, цитирана от британските медии, той има психически проблеми и е свързан с крайнодясната националистическа партия Britain First. Тя има цивилни доброволчески отряди, известни като Britain First Defence Force. Двама различни свидетели твърдят, че е крещял името на организацията, докато е стрелял, наръгвал и ритал Кокс.

Меър ще остане в ареста до следващото си явяване пред съда, насрочено за понеделник.