Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

За разлика от други страни от бившия съветски блок, където агенциите за  национална сигурност редовно публикуват доклади за руските дезинформационни кампании като важен елемент на хибридните  войни срещу техните държави, това не е така в  България, която е член на НАТО вече десет години. Там не е публикуван нито един доклад по този въпрос от  Държавната агенция за национална сигурност (ДАНС).

Човек може да помисли, че в  България няма никакъв проблем с руските агенти за влияние, нито  с другите аспекти на руската  хибридна  война. Точно обратното. Голям брой български медии са контролирани пряко или непряко от Москва и всички усилия за разследване на тази дейност често получават  силна съпротива от страна на същите тези институции, които би трябвало да  разследват. Не говоря само за специалните служби. Подобно  е поведението и на Парламента, и  на последните няколко правителства. Например, през февруари в Народното събрание беше създадена специална временна комисия, която да проучи твърденията за намесата на Русия и Турция във вътрешните работи на България. Народните представители  трябваше да бъдат информирани за данните, с които разполагат  ДАНС и други агенции по сигурността, както и от министерствата на външните и вътрешните работи. Един месец по-късно, след силно отрицателната и унизителна реакция на  Москва, комисията беше разпусната, без да е провела дори едно заседание.

Друг пример е отпадането на най-важната част на документа, публикуван през 2014 г., "Визия 2020: България в НАТО и в европейската отбрана." По това време, служебен министър на отбраната беше Велизар Шаламанов, известен поддръжник на атлантическата ориентация на България. Според първоначалния вариант на доклада, публикуван на интернет страницата на Министерството на отбраната, един от основните рискове за България е провежданата от Кремъл "нова хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война". И също, „активното и повсеместно пропагандиране на руската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”.

Тогава "Визия 2020" получи  висока оценка от президента Росен Плевнелиев**, един от най-последователните  прозападни политици в България. Но отново, след силен натиск от страна на Кремъл и с помощта на служебния премиер Георги Близнашки, виден бивш комунист,  документът беше ревизиран  и отпадна частта за руската хибридна  война срещу България. 

За разлика от България и мълчанието на ДАНС,  естонската агенция за вътрешна сигурност  Kaitsepolitseiamet (КАПО) публикува годишни доклади  от 1998 г. насам, където съвсем ясно се посочват опасностите пред националната сигурност на страната.  https://www.kapo.ee/en/content/annual-reviews.html.

На първата страница на последния доклад е изведено голямо вътрешно заглавие:

"В контекста на руската агресия, заплахата за сигурността, произтичаща от отслабването на Европейския съюз е много пъти по-голяма от тази, идваща от бежанците, които се установяват в Естония."

 "Това е най-важното", казва Martin Arpo, заместник директор на КАПО пред едно вашингтонско издание. "За Естония, докладът е напомняне: нека да мислим за реалните заплахи за сигурността, а не за измислени заплахи. Кризата, породена  от миграцията е удобен повод  да се премести  фокуса далеч от реалните заплахи.  А те са не  само за Естония, но и за цяла  Европа. Единствената надежда за амбициите на Путин е разделена Европа и създаване на противоречия сред членовете на НАТО. Кризата с бежанците е наистина единствената сериозна тема, която може да разпали тези противоречия."

В доклада се дава също много подробна информация за конкретните медии и личности, които помагат на руските пропагандни операции , както и редица примери как се изкривява истината. Ако  ДАНС не харесва идеята за публично обсъждане на руските действия в България, все пак българите  могат вече да четат   превода поне на естонския доклад, благодарение на интернет сайта "Терминал 3". Някои от случаите, описани в естонския доклад и особено дезинформационните механизми са точно копие на нещата, които се случват и в България. http://terminal3.bg/igrite-na-putin-petata-kolona-i-vazhnite-%d1%9d-drzhavi/

Подобни са годишните доклади и на Чешката служба за национална сигурност  Bezpečnostní informační služba (BIS).

"Както и в предишните години се наблюдава увеличаване на броя на руските разузнавачи, които живеят или посещават  републиката",  се констатира в последния доклад.

Предвид големият брой руски шпиони, които преминават през страната към други части на Европа, според BIS, това е проблем за сигурността на  цялото шенгенското пространство. В доклада от 2014 година се посочва, че руската агентура се фокусира върху чешката енергетика. Друго опасение на чешкото контраразузнаване са опитите на  Русия за участие в национални и международни научни и технически проекти, като една от целите е да получи  достъп до средствата от чешки и европейски субсидии. Използват се чешки фирми- посредници, работещи в полза на Русия. Москва се  стреми не само да спечели конкурентно предимство в Чехия и ЕС, но също така по този начин да осигури финансиране за дейността си в Чехия и Европейския съюз (Тук бих искал да обърна внимание, че подобни методи са всекидневие и в България)

BIS смята, че като цяло, руската пропаганда в Чехия и други страни  е насочена не само срещу целостта на ЕС и НАТО. Анализът  на чешката служба е  че Русия активно създава  структура в Европа, опирайки се на концепцията на Коминтерна(Третият Интернационал). Тази структура е базирана идеологически  на експанзионистичната доктрина на Дугин за нов евро-азиатски съюз. В неокоминтерновската  мрежа се включват крайно-леви и крайно десни популистки партии и организации..https://www.bis.cz/vyrocni-zpravaEN6c8d.html?ArticleID=1096

Неотдавна  Финландският институт за международни отношения, създаден преди 10 години от финландския парламент, публикува подробен доклад: "Мъгла от измами. Руската дезинформационна стратегия  и конфликтът в Украйна"www.fiia.fi/assets/publications/FIIAReport45_FogOfFalsehood.pdf Тази обемна научна публикация от 300 страници разглежда  руската пропаганда в световен мащаб, като  участват сътрудници от  няколко европейски страни - Унгария, Полша, Словакия, Чешката република, Германия, Естония, Финландия и Швеция. За съжаление проучването не анализира конкретно  руската измамна тактика в България или в други балкански държави. Но дезинформационната  стратегия   е еднаква навсякъде, както обяснява един от редакторите Katri Pynnöniem:  "В този доклад ние анализираме руската пропаганда и дезинформация - тук колективно наричана  стратегическа измама -  относно конфликта в Украйна." Като човек, който не одобрява понятието  "хибридна войната" да бъде представяно като нещо едва ли невиждано в миналото, бях  много доволен да прочета, че в това проучване се анализират също  приликите и разликите на дезинформацията в исторически план. Разбира се кибер войната е нещо ново, поради развитието на високите технологии, но така наречената хибридна война е древна като самата война.

Katri Pynnöniem пише в предговора на доклада: "Руският подход към конфликта може да се опише като комбинация от инструменти, усъвършенствани по време на съветския период и активирани  отново, първо в рамките на вътрешната борба за власт и по-късно като основа на руската външна политика и руската доктрина за сигурност. Използва се широк  спектър от средства от политически, информационни, икономически, финансови и военни сфери, противникът се поставя в положение на отбрана и се изважда от  равновесие. По този начин се създават условия и  за (военна) изненада. Това е по същество смисълът на  стратегическата измама".
В "Мъгла от измами"  е добре обяснено използването от страна на руските пропагандни майстори на метанаративите..*** 
Руските метанаративи за анексирането на Крим , са опаковани на принципа на контраста добро / лошо. Западът винаги е бил агресивен към Русия, НАТО е обиколил с обръч Родината майка. Заплашени са православните ценности, алюзии за "бандеровци" и "фашисти",  Европа е в морален упадък и създаване на хаос. От друга страна - великата история на Русия, любовта към Майка Родина,  жертвите на руския народ, историческите права над Крим. И всичко това се допълва от ключовите внушения за "свободен" референдум, за волята на народа и така нататък.

Обратно към България. Миналата година министърът на вътрешните работи Веселин Вучков подаде оставка след като не успя да получи подкрепата на кабинета за назначаването на нов директор на Националната агенция за сигурност. Все пак след достойното  му оттегляне като министър в края на краищата ръководителят на ДАНС беше сменен. Но поне за сега не се наблюдава  някаква съществена  промяна в  политиката на агенцията за ограничаването на  руската  подривна дейност. Дано все пак новото ръководство на ДАНС разбере, че  с мълчание няма как да се пребори с дезинформацията.

В България се броят на пръсти независимите средства за информация. Голяма част от икономиката на страната е в ръцете на хора  на бившия режим или пряко се ръководи от свързани с Русия компании. Финансирането на свободните медии  е затруднено и България има нужда от помощ в това отношение. Особено като се има предвид порасналото стратегическо значение на тази страна  в региона след пълзящата ислямизация на Турция и икономическия колапс на Гърция.  
------------------------------------------
*Превод на част от вътрешен анализ за частен американски политически форум, подписан с инициалите К.М.

**** В друга част на анализа се казва, че българският президент през последните две години е основната цел на руската хибридна война. Според К.М. крайно-отрицателното отношението към президента от различни медии и коментатори често  е  най-точният лакмус за участието им в руските пропагандни проекти.

*** Този термин е разработен от Жан-Франсоа Лиотар да се определи една теория, която се опитва да даде обща, цялостна картина  на различни исторически събития  или  обществени и културни  явления, въз основа на жалбата на универсална истина или универсални ценности.  В основата е  идеята, че дадени наративи представляват изчерпателно обяснение на историческата опитност или пък на знанието. Според  Джен Стефънс метанаративът е "глобална или събирателна наративна схема, която задава или обяснява знанието или опита". Популярното обяснение на метанаративa е разказ, който твърди, че е в състояние да обясни всичко.

Ключови думи

Коментари

Народ

Това е статия за промиване на мозъци! Трябва да си много тъп, че да И повярваш.

Самия факт че драскате лъжите си доказава абсолютната правота на статията мерзавецо русофил.

не намирам думи

цитирани са източници , хибридно тролче ...достатъчно е да се чете , мамицата ви русофилистична отрова

Георги

На всеки интелигентен човек е ясно , че върви масирана проруска пропаганда от всички медии . Има цели медии , които открито застават на руски позиции . БАН усилено мълчи и изопачава историята ни . Научно доказано е чрез ДНК тестове , че ние не сме славяни или тюрки , а сме един народ със северна гърция и северна италия и разбира се македония . Но на нас продължава да се вменява вина , че сме предатели спрямо русия . На никого не дължим нищо . Всичко сме си платили че и в повече !!! Българи бъдете горди !!! Трябва да се оттървем от русия завинаги и да престанем да се поддаваме на хибридни дезинформации !!!

"...служебния премиер Георги Близнашки, виден 'БИВШ'!? комунист..." Молим редакцията да внимава какво пише и да се изразява по-ЕКЗАКТНО. 'Бивш комунист' е оксиморон,все едно да кажеш 'бивш афроамериканец'. От такива "БИВШИ" афроамериканци,държавата ние по назад от някои африкански такива! :-)

Фатмак

Това споделяш ли го под статиите на Огнян Минчев и Илиян Василев - е, последният е бивш казионен земеделец, но то същото.

Фатмак

Човек може да си помисли, че няма дезинформационна война срещу българските интереси, но тая мисъл бързо му минава, като прочете един-два пасквила на тоя американски гражданин, работил цял живот срещу България.

уау

винаги съм се чудел , как едно копеле знае всичко за всички, както в случея ,че някой си ВИНАГИ е работил за американците , а забравя ,че МНОГО са работили за руснаците ... и това за него никоага не е било проблем

анонимен

В ДАНС са подбрани все патриоти верни на Русия,да не говорим за медиите.

Леле,лелеее..,

Ама че гнусни лъжи за неолиберално настроените зелки.От плюене срещу Русия не ви ли пресъхнаха джуките бе примати? Жал ми е,че виждам един увяхнал зелев бостан.Просто трябва да се оскубе и засади наново с качествен материал,а не с мутирали зелки....

ние не плюем

вие се посирате . когато някй кажеистината за Путландия

Георги

На всеки интелигентен човек е ясно , че върви масирана проруска пропаганда от всички медии . Има цели медии , които открито застават на руски позиции . БАН усилено мълчи и изопачава историята ни . Научно доказано е чрез ДНК тестове , че ние не сме славяни или тюрки , а сме един народ със северна гърция и северна италия и разбира се македония . Но на нас продължава да се вменява вина , че сме предатели спрямо русия . На никого не дължим нищо . Всичко сме си платили че и в повече !!! Българи бъдете горди !!! Трябва да се оттървем от русия завинаги и да престанем да се поддаваме на хибридни дезинформации !!!

Хехе

Докато путлеровите зелени човечета се вихрят у нас, ПФ и други рубладжии се слюнчат срещу бурки, бежанци и българите извън БГ. Национална сигурност по ДС формат.

тука е така

Тия дето не ни признават писмеността какво изобщо все ги слушаме,да не говорим пък за съединението на Б-я!!!Платили сме им в злато всичко!

Косьо М.

Мишев е надцакал майстора на високия наратив, другаря Местан и е достигнал до метанаратива. Ако обаче в неговото хибридно пасквилче само сменим "Русия" с "Америка", получаваме същият вид доклади, писани по времето на уж мразения комунизъм, които днес вадим от мухлясалите папки на доносниците като Илиян Василев и на които се смеем с удоволствие. Ето няколко абзаца от горния текст за вкус, да видите колко добре биха паснали и в една друга епоха. Косьо М. е универсален, а Мишевци ви лъжат сега, както ви лъжеха по времето на "комунизма": "За разлика от други страни от бившия Европейски съюз, където органите за държавна сигурност редовно публикуват доклади за американските дезинформационни кампании като важен елемент на хибридните войни срещу техните държави, това не е така в България, която е член на Евразийския съюз вече десет години. Там не е публикуван нито един доклад по този въпрос от Комитета за Държавна Сигурност (КДС). Човек може да помисли, че в България няма никакъв проблем с американските агенти за влияние, нито с другите аспекти на американската хибридна война. Точно обратното. Голям брой български медии са контролирани пряко или непряко Вашингтон и всички усилия за разследване на тази дейност често получават силна съпротива от страна на същите тези институции, които би трябвало да разследват. Не говоря само за специалните служби. Подобно е поведението и на Парламента, и на последните няколко правителства. Например, през юли, в Народното събрание беше предложено създаването на специална временна комисия, която да проучи твърденията за намесата на Великобритания и Щатите във вътрешните работи на България. Народните представители трябваше да бъдат информирани за данните, с които разполагат в Комитета и други служби по сигурността, както и от министерствата на външните и вътрешните работи. Един месец по-късно, след силно отрицателната и унизителна реакция на Вашингтон, комисията беше разпусната, без да е провела дори едно заседание. Друг пример е отпадането на най-важната част на документа, публикуван през 2014 г., "Визия 2025: България в ШОС и в европейската отбрана." По това време, служебен министър на отбраната беше Васил Илиянов, известен поддръжник на евразийската ориентация на България. Според първоначалния вариант на доклада, публикуван на интернет страницата на Министерството на отбраната, един от основните рискове за България е провежданата от Белия Дом "нова хибридна война, съчетаваща конвенционални методи с похвати от партизанска, кибернетична и информационна война". И също, „активното и повсеместно пропагандиране на американската политика, особено с посредничеството на български политически и икономически субекти и медии или недържавни организации, е явна информационна война, подкопаваща интегритета на институциите и държавността, и атакува директно националните демократични ценности, дух и воля”. Тогава "Визия 2025" получи висока оценка от премиера Прокопи Ивов**, един от най-последователните произточни политици в България. Но отново, след силен натиск от страна на Белия Дом и с помощта на служебния премиер Слави Петров, виден бивш седесар, документът беше ревизиран и отпадна частта за американската хибридна война срещу България. "

Косьо М.

Както виждате, безмислиците, накаканизани по-горе биха паснали на кой да е исторически период и на кой да е режим, стига само да сменим едно две имена и епитети. От това може да си направите ясно извода колко са смислени, коректни и полезни за четящия ги. Мишев е остарял и оглупял, едно време измисляше малко по-забавни и увлекателни глупости. Ма пуста малка пенсийка...

Косьо М.

Естествено, че не е "прав" (в смисъл, че не отразява фактите) Мишев, всяка власт генерира толкова "правилни" доклади според линията, която й се спуска от "големите началници". Примерите за изтекли глупости от работодателя на Мишев, ЦРУ, са много повече от примерите за читави доклади, като изключим техническите наръчници за саботаж.

Тутанкамон

Всичко казано е вярно според мен, но какво от това? Умаломощените от лъжи българи не вярват вече и на себе си! А това е и целта на пропагандата.

Нефритите

Защо скъпи ще се предаваме, та нимаСТРАНАТА НИ, ДА НЕ Е ПО Д Р Е В Н А от порбоителя ни.Не забравяй,, ние сме ги ОГРАМОТИЛИ, след нас са приели НАШАТА РЕЛИГИЯ,когато ДЪРЖАВАТА НИ Е БИЛА В РАЗЦВЕТА СИ,пороителя е бил още в ПАРВОИТНО общество.Това, че са винаги агресивни и алкохолизиращи, то им е в природата.Така, както нашето царство се разпадна, заради терора който прилагахме към поданиците си, така ТОЙ, ПОРОИТЕЛЯТ, ПРИЛАГА ПОГРЕШНА ПОЛТИКА , И ГО ЧАКА СЪЩАТА УЧАСТ. .За съжаление, човечеството няма да извлече поука от истрията,

Серафим

На мен най-много ми хареса нещо под текста: **** В друга част на анализа се казва, че българският президент през последните две години е основната цел на руската хибридна война. Според К.М. крайно-отрицателното отношението към президента от различни медии и коментатори често е най-точният лакмус за участието им в руските пропагандни проекти.

Херувим

Легендите за президента (бивш комунист, обогатил се от сътрудничество с комунисти, президентствал редом с партия на бивши комунисти) са красиви приказки, които мешат главите на дебилите, за да се пречи на появата на сила като СДС. Щом и американските шпиони са вече зад него, закривай синята идея завинаги. А Мишев активно и за втори път помага да я закопаят.

Ели Попвова

Ангелче рогато, ако ще сиговорим за легенди, нека да почнем с легендите за Майка /ти/ Русия. 1. С каква цел Русия идва в поробена България през 1877 1878 г, България не е освободена от Русия,тъй като е провазгласена за В А С А Л Н О княжество.В широкият смисъл на думата, Васалитетът е зависимост на една държава от друга,при което съществува ПОДЧИНЕНИЕ, а НЕ Р А В Н О П О С Т А В Е Н О С Т , или ДОБРОВОЛЕН СЪЮЗ. Така е нареклА НАШАТА РОДИНА Русия. В първото правителство , министрите са РУСНАЦИ. с ТОВА, ПРИКЛЮЧВАМ ЗА ЛЕГЕННДА НОМЕР 1. За ЛЕГЕНДА номер 2 ето и фактите.НА 5 СЕПТЕМВРИ 1944Г,СССР,тоес пак т.н. БАТУШКИ нахлуват в страна, която НИКОГА НЕ Е ВОЮВАЛА С РУСИЯ И СССР. България е излчзла от Тристраният пакт ,и Е ОБЯВОЛА ВОЙНА НА Г Е Р М А Н И Я. Ето и същественият въпрос, на който ТРЯБВА ДА СИ ОТГОВОРИ ЕДИН ПЪТ ЗА ВИНАГИ, вОЙСКА, КОЯТО ОБЯВЯВА ВОЙНА НА ДРУГА ДЪРЖАВА, И НАВЛИЗА В ТЕРИТОРИИТЕ Й, О С В О Б О Д И Т Е Л К А ЛИ Е, ИЛИ З А В О Е В А Т Е Л. Ето две легенди, които ги разпространяват българи предатели на Отечеството.

Кои са независимите средства? Продавачката в супера е повече с всичкия си. Ей го - некъв десар произнесъл името му "изневиделица" и той веднага цъфна в интервю. Вече пише.

Серафим

Херувим, гледам, че използваш руските опорни точки срещу Плевнелиев. Ами направо публикувай статията на Кеворкян(агент Димитър. Той по-добре от теб плюе президента :)

Херувим

Кои са "руските" опорни точки, може ли списъка.

Серафим

"Кои са "руските" опорни точки, може ли списъка." - на този въпрос Херувиме отговарят всичките доклади, цитирани в статията. Прочети и ще разбереш :) Описани са много подробно. Досега четох естонския. Все едно чета за България.

Херувим

Ясно, серафимчето няма какво конкретно да каже и се измъква по терлици. А аз пак да питам, като няма "бивши комунисти", как така пеете дитирамби на документално доказания бивш комунист Плевнелиев? Как така си затваряте очите за първите двайсетина милиона марки, за които се твърди, че е откраднал от български граждани, незаконно изпратени от него да копат в Германия и за които ДАНС си свирка? Как така заглъхна разследването на немската му фирма в нашите "независими" медии? Как така не виждате разхищението софиянци да строят метро до бизнеса му, за да го направят конкурентен? Истината е, че и леви, и десни връткат едни и същи номерца и ви разправят приказки, за да си харесате и слушкате някой за по-малко пари.

Константин

На всеки интелигентен човек е ясно, че върви масирана чужда пропаганда отвсякъде и от всички медии. Има цели медии, които открито застават на чужди позиции. Например, БАН усилено мълчи и изопачава данните за икономиката ни. Научно доказано е и даже Хилари го цитира в тайни доклади, изтекли от нейните имейли, че запасите ни от шисти са минимални. Но на нас продължава да се вменява вина, че сами сме се отказали от добива, като че ли отравянето на природата щеше да ни даде нещо. На никого не дължим нищо. Всичко сме им платили че и в повече!!! Българи бъдете горди!!! Трябва да се оттървем от чуждите навлеци завинаги и да престанем да се поддаваме на хибридни дезинформации, откъдето и да идват!!!

Крайно време е американците и европейците да видят и подкрепят ДСБ в борбата за отстраняване на руското влияние у нас и Европа.Нима техните дипломати не знаят кои са партиите, които отстояват европейските интереси и защо не им помагат?Явно приличаме на безполезен боклук, който на ниокого не му трябва.

Иван Костов

Видяха ни, прозряха ни и ни отсвириха.

****Врагът на моя приятел е мой враг. Това обаче не важи за лицемерите и Кремъл.

БГ

Достатъчно е да се прочетат коментарите по-долу за да се убедим, че кремлините са наистина агресивни, настъпателни и откровени простаци. Таваришчи, не се капутвайте, за вами масква!

пламен Г.

Атеиста херувим използва писания ясни от години,но пак иска да ни подсети,баста.Като не могат да измислят нищо достоверна продължават с лъжите си за гнилия запад и светлото комунистическо бъдеще.Идиотите няма как да поумнеят дори и да се образоват.

Херувим

Къв "гнил запад", питам ви защо не осъдите комуниста и крадец Плевнелиев. И за двете е доказано.

009

Какъв ли дебил трябва дарси се родил че дарне можеш да разбереш толкова просто нещо: САЩ чрез НАТО обкръжават отвсякъде Русия и определено идеята не е да я поздравят с Новым годом! Така че пред Русия няма алтернатива. Ще се наложи да покаже зъби. А може и да потрябва да ухапе. Да отхапе кутре за да разбере организма че е престъпил бариерата. И това кутре може, особено с прецедента Плевнелиев, да е именно България. Много дървеняци тук се изказват против Русия, плюват и обиждат и руснаците и Путин. Но съм сигурен че при това дълбоко в душата си не се притесняват и лаят защото са сигурни че руснаците няма да ни треснат. И тук се лъжат. Не те ни изоставиха, а ние, българите, с нашите "политици" (да, в кавички ама избрани и търпени от нас) сами си подложихме задника на САЩ. Путин ще го избират докато той не умре или не се откаже сам. И въпроса съвсем не е в Путин. Страхувайте се за времето след Путин. Щото не знаете кой може да дойде на негово място. И може да ви изтрие от картата на света. С един бутон и съвсем хладнокръвно. И без да се възмущавате: вашите решения и действия са били оценени като заплаха за сигурността на населението и държавата които Той ръководи защото затова е избран. Да служи на народа и Родината си. А не като плюнката и тиквата и перчема и особената форма на главата и други такива тям подобни. Вярвам че може да проумеете. Замислете се!

Дааа, наистина си дебил. Защо всички страни, съседни на Путинова Русия се чувстват заплашени от нея? САЩ ли са виновни или политиката на Кремъл?

До 009

Това е руски метанаратив, точно както го описва финландския анализ.

Тотлебен

Руските и българските интереси винаги са били диаметрално противоположни. Русия не е била никога приятел на БГ. И чудовищно ни налага клишето, че ни била освободителка. Ако не бяха храбрите български опълченци на Шипка, ние нямаше да започнем откъсването си от Османската империя. До 1908 сме васално княжество и това е било по вкуса на Руската империя.

И този на когото си се кръстил е немец на руска служба!

Камен

Така е, нямало е достаттъчно умни руснаци и немците са се издигали. Нормално е в страната на глупаците.

До до 009

Това няма как да е "метанаратив", щото това е обикновен наратив. Научи се да разпознаваш кое какво е. "Мета" нещо си е нещо за нещото си. Метанаратив е наратив за наратива. Т.е. метанаратив в случая е докладът на западните служби за предполагаемия наратив на руснаците.

Камен

Слушайте горния. Той говори като Доган, значи сигурно е и толкова учен.

Лошата новина е, че рублофилите в Родината ни са твърде много. Добрата новина е, че са неуки и надменни. Давам за пример коментара на рублофила с ник „009”. Цитирам го дословно– „И може да ви изтрие от картата на света. С един бутон и съвсем хладнокръвно...” Определящото в тази заплаха е местоимението „ви”. Иженареклият се „009” не се слага в затритите. Следователно е в затриващите, т.е. 009 се самоидентифицира като руснак. Оъ същата пасмина е и Фатмак. Следете внимателно и неговите коментари - Русия е велика, а българите са прости.

ъъ

Ти за умен ли минаваш бе смешник.Това че списваш за стотинки в този пиклив сайт значи че си умен?

ъъ

Мишев-фамилията сама говори за притежателя и.С Плевнята да не сте роднини,щот и той един плъх се доказа

О, забравих те! Извинявай! И ти си от породата на Фатмак и 009! Затова ви определих като неуки. Нямате аргументи, а само псувни и обиди. Същи кацапи. На украински език означава ка цап - или преведено на български - като козел. Твоят събрат Фатмак определи езика на 50 милиона украинци за "нечовешки". Ето още един пример за руска надменност и простотия. Абе, като казвам че сте неуки и надменни, цялата ви кацапска шайка се надпреварва да доказва твърдението ми!

анонимен

Херувим,стига си цитирал от комунистическите учебници всички сме учили от тях.Наблегни на историческите факти и истината за тях,а не на кремълските измишльотини.

Херувим

Ти не правиш впечатление на изучил се.

ники

Бойко Боривов е проводник на руските интереси в ЕС и той не желае да защити България от руската агресия.

петър

,,САЩ чрез НАТО обкръжават Русия"- това е логиката на русофилите.И през акъла им не може да мине мисълта,че съседите на Русия се страхуват да не ги сполети съдбата на Крим,затова търсят и намират спасение в НАТО.Незнам страните от блока да са имали претенции към която и да е страна или да и обявят война.

Копейкин

Само така - да се види разликата между останалите държави и България. Много добър текст. И дано ДАНС най-после обърнат сериозно внимание на руските хибридни набези. Няма нападки срещу ДАНС, а призив да започнат най-после да вършат работата, за която им плащат заплатите.

един

След такива шикалкавяния на България минималните шансове за ООН и за Бокова и за Кристалина са сведени до НУЛА !!! България за пореден път се показа като ненадежден и колебаещ се псевдосъюзник на НАТО И ЕС .

Дара

Това е истината - "човек може да помисли, че у нас няма проблеми с агенти за влияние на Москва". И човек може да помисли подобно нещо, защото агентите на Москва са под прикритието на най-върли русофоби! ДСБ например!

Камен

И къде е логиката бе комунистката. Или си пишеш за рублите и истината не те интерисува?

Николов

От кой брашнен чувал го изровиха този Мишев. Някога ,в зоната на здрача, го бяха изкарали на светло и заради него и такива като него синята идея отиде та се не видя и на нейно място се промушиха герберските плазмодии. Сега пак му правят изкуствено дишане щото трябва да се плюе по Русия. Всуе се морите, русомразци-нещастни. Русия и България иман общи корени, общи интереси,взаимна и преплетена културна история. Ние сме им дали писменост , те са ни освободили два пъти. Стой, не подскачайте. Първият път е 1878 година, а втория път е, когато получаваме независимост от султана. Що мълчите, русомразци,сякаш имате скомина и джанки в устата и не си признаете,че ако Русия не заплаща на султана огромния милионен дълг на България към Турция -щяхме да видим независимост с Фердинанд на куково лято. И тези пари Велика Русия ги иска да ги върнем в един 80 годишен период , и ние още не сме й ги върнали. Така ,че се смирете, седнете на задни..те си и се покайте.

Камен

Глупости говориш Николаев. България е плащала на окупационния руски корпус в България в златни монети ежемесечно. А руснаците са ползвали тези пари, за да плашщат на българи-рубладжии като Д.Цанков и на убийци, да правят бунтове в Родината. Това за дълга е ЛЪЖА.

Левски

Долен манипулатор и лъжец!

наблюдател

г-н Николов, би ли ми обяснил кога и как точно Русия е платила на султана за нашата независимост! И защо като ни е толкова преплепета историята и ние сме им дали и писменост и православието , те никога, ама никога, не го приднават!!!!

Какво се чудим, когато отговорните в ДАНС ги назначават от Москва и сучат от две цицки…

виж ги ти бесрамниците

Дигайте си чукалата и на бегом в московското предатели на българските интереси и побързайте,че утре Путин може да го изритат.От 44 г.сте налазили България и я смукахте по болшевишки и още искате,но времето ви изтече.Бегом марш!

009

Николов,ще ходатайствам пред Путин да ти даде руска фамилия,може и Николаев или както си избереш.Ще станите по-близки.

Тоя па

Николаевич е правилното

Народ

Това е статия за промиване на мозъци! Трябва да си много тъп, че да И повярваш.

джержински

Нагли путинисти, вървете и изнасяйте сказки пред червените бабички за ползата от комунизма,ако не заспят ще ви ръкопляскат.Тука такива екстри не очаквайте

Фатмак

Хехе, бившите комунисти, понастоящем "русофоби" са верно изшизили тотално. Едните кълват на глупостите, които Косьо Мишев пише, все едно сам Исус е слязъл за втори път, други клеймят "комунистите", но се празнят под излиянията на комунисти в газетата, трети могат да "ходатайстват" не пред кой да е, а пред самия Путин, четвърти си въобразяват, че те ще решават кой пред кого ще говори. Смотаняци, България е в лайната от вас. Вие избрахте първо Виденов, после Костов, после царското, после Боцко. Това, дето виждате не са някакви руски пъклени планове, а резулат от вашия демократичен избор. Колкото по-рано го проумеете, толкова по-рано имате шанс да почнете да се оправяте. Ама надали.

Косьо ги изнерви

Преди минути вестникът на Бойко Борисов пусна гляма снимка на самия Борисов и статия със заглавие: ДАНС дебне руснаци за обиди срещу България 18.06.2016 21:54; Виктор Иванов 1352; 0; БОЙКО БОРИСОВ Поводът - статия на политолога Баранов, която иска дестабилизация ДАНС има задача да следи за публикации от руснаци, които системно обиждат България и целят дестабилизация на страната. Това отговаря премиерът Бойко Борисов писмено на депутата от ГЕРБ Методи Андреев. Отговорът на министър-председателя бе публикуван на сайта на Народното събрание. При установяване на целенасочено увреждане на интересите на България ще се предприемат мерки, включително и издаване на забрана за тези руски граждани да влизат в страната, пише още в отговора си Борисов.

Avatar

Има само една партия, извън общоизвестните русофилски формации като БСП, Атака и ДПС, която прикрива действията си в полза на Русия зад дясно брътвене и претенции за "автентичност" (каквото и да значи това) - любимата на всички ДСБ на еврейския трътлест гном Пърдан и реално ръководещото партията ДС ченге Атанасов. Тази фомация е по-вредна от първите три, защото подлъгва празноглави, нереализирани отрепки без способност да мислят, които обаче са отвратени от комунистите и търсят дясно представителство, с което да се идентифицират. Именно това са симпатизантите на ДСБ. Те са не по-малко безмозъчни от позитанските си колеги и доказателство за това е фактът, че след подаряването на "Нефтохима" на "Лукойл", след многократното връщане на власт на БСП от Костов и след разкриването на аферите в КТБ (руската ВТБ), в която САМО И ЕДИНСТВЕНО десебарите имаха милиони и бяха правили далавери, тези овце продължават да вярват, че Пърдан и отрепките около него са "десни", "демократи" и се борели срещу руския ботуш! Да напомним, че ДС ченгето Атанасов изнесе и унищожи собственото си досие и това на Костов, а няколко други бяха предадени от съпругаа му на журналистката Люба Кулезич. Факти, другари пърданофили, факти! А не махленски логореи като вашите!

пръдльо рубладжийски, твоят идол Хуйло попръцква ли?

Косьо се изнерви

Така, дръжте външния враг!

Руски агент

Най-строго пазената тайна е, че самият Путин В.В. е гей и си пада по малки момченца. Затова ходи на токчета, прави си пластични операции и си слага ботокс.

Путин с к

За това и се снима гол този стар педал

Фатмак

Между другото, този на снимката съм аз !

ozzy

Между другото старши, със сигурност си по-грозен и от болшевик.

???

Някой в Народното събрание отговаря за българо-руската дружба и от коя партия е?По думите на Аватар трябва да е от ДСБ.

Avatar

Сериозен аргумент... Мо'е ли да сте толкова зашморцани всичките пърданофили, една умна мисъл да не можее да скалъпите? Очевидно всичките сте сбирани из школата за умствено изостанали...

???

По скоро ще направиш прогноза за времето,отколкото да отговориш

Avatar

Да ти напиша нещо за протоколни комисии е все едно да ти пиша за гама-частици. Вие сте толкова неграмотни, че чак се чудя как сте научили да си пускате компютрите. Пърданофил е равносилно на скот.

"Да ти напиша нещо за протоколни комисии е все едно да ти пиша за гама-частици. " *** за "гама-частиците" вече си написал голяма глупост, така че за "протоколни комисии" не очакваме по-малка.

Слабо, "24 часа", много слабо

Сега чета реакцията на вестника на мутрите. Извадили на предно място стара информация и при това са фалшифицирали отговорът на парламентарното питане. за да бранят ДАНС. Изглежда тази статия на Клуб Z ги е накарала да дават заето.

???

Получил си голяма доза облъчване от материята с която се занимаваш и трябва да вземеш сериозни мерки непрокопсанико,но първо отговори кой е председател на групата за Русия.

"ВСЯКОЕ ТОРЖЕСТВО БОЛГАР ЕСТЬ СМЕРТЬ РОССИИ.."Публикувано в 24-ти брой на газета “Русь” от Иван Сергеевич Аксаков-Руски публицист, Обществен Деец, СЛАВЯНОФИЛ !!! Захари Стоянов: “Като народ ние можем да се гордеем, че всичките ни патриоти: Г. Раковски, Л. Каравелов, В. Левски, Хр. Ботйов, Г. Бенковски и проч., са били против Русия. Никога те не са апелирали към нея, защото нейний камшик повече боли от турския". Раковски: Русите са били един най-див и най-варварски народ, както са си и досега останали такива в най-голямата си част. Българите са ги най-напред покръстили, дали са им писменост, Свещеното писание и първото образование.

400 хиляди руснаци вече се заселиха у нас, сега остава и зелените човечета да дойдат да ги питат за референдум и ето ти крим номер 2

няма лошо

но, ще бъда честен анонимно, когато им прибирах паричките за моята крива нива и муах кифтета, не ревах.

Старшина-школник

Косьо ги направи разногледи. Ама много разногледи. Сега ще почнат едни оправдания, едни жалби :) Много ми е гот.

До илиян василев

Все пак бай Бойко е МЪЖ - с топки , а не като оня начело на държавата

Георги Бяндов

Косьо Мишев не беше ли известен с откритата си служба на нашите задокеански Господари? Май крадецът вика "Дръжте крадеца"...е, особено, когато за това му се плаща нелошо. Да виждаш "руската пропаганда", а да не виждаш каква русофобска помия се лее от "националната" телевизия, БТВ, НОВА, Он Еър, Европа и прочие...какъв ли тепегьозлък ли се иска?!

?

Гошо, а ти за колко рубли предаваш България????

От русия

Заместник-председателят на руската държавна Дума обобщи радостта на руските власти от терористичните нападения в Брюксел с пожелание европейците да пукнат. Вкупом. "Тероризмът е изгоден за Русия, европейците да пукнат!" "Терористичните атаки в Европа са крайно изгодни за Русия"

От ЦРУ

Хибридна лъжа, нема такова официално изявление.

Истината точка бг

Четете istinata.bg там ще разберете че за всичко са виновни руснаците, за нашата бедност, престъпност и въобще всичките ни проблеми са създадени нарочно от русия с цел да бъдем наказани за европейския си избор, от най високите цени на горивата от руския монополист до престъпността всичко е обяснено в цифри, сравнено с други ЕС страни, подписи, имена и т.н

Правдата точка ком

Няма как българите сами да са си виновни, задължително има външен враг. Едно време на вас, комунетата, ви пречеше "американския империализъм", а обичахте СССР, понеже оттам идеха заплатите. Сега заплатите идат от "Америка за България" и обичате Обама, понеже той черпи будвайзер на 4 юли.

Това е статия за промиване на мозъци! Трябва да си много тъп, че да И повярваш.

!

Напротив, статията е много вярна но ти или си тъп или си руско мекере!

анонимен

Статията е много точна,всичко е 1 към 1,така както си е.

анонимен

статията е ногу точна, сичко е 1 към1,тъка-тъка, както го санувам след като препия с онаа, благата ракия, дето е като уйски. след гейпарада ме черпят много, ама като се сабуда и ме боли газо малко.

анонимен

Втоа ред на мисли да ви напомна, че при мишев, стария амбриаж, е като при мене, кой плаща, той поръчва музиката. плащат частно парти реднеци да слушат страшни приказки за злия Съветски съюз (вместо виагра, че Мишев е по-евтин), това получават. Плаща ЦРУ за да се публикува, публикува се. Колкото шаренкова ви мисли доброто, толкоз и мишев, само дето двамата са от двете страни на "хибридния" фронт.

Ама ти верно ли знаеш, бе? Или лъжеш?

Семафор

Константин Мишев ги размаза! По правилата на високата игра. Без епитети и заклинания - само с факти. Това е класа,

шмендикапелов

Косьо, мое ли с толко елементарни номерца да минаваш? Постарай се.

Този пич, не го бях чувал досега, ама им влезе с бутомките. Браво!

Семафор

Освен, че пиша и анонимно да симулирам бройка, виждате, че разбирам и от фудбол.

Семафор

Въобще без "епитети и заклинания", като изключим 99.9% от пасквилчето, исках да кажа.

Ulian

ДАНС пази интересите на русия в БГ, да не бе да защитава българските я. Действат под девиза 'Рублите са сладки, патриотизмът е за идиоти'

Фатмак

Между другото, този на снимката съм аз, но под прикритие !

ele

снимката е много яка - орка със син нос и уста преяла с кръв. обобщаващ образ на русофилстващите орки подчинени на мордор.

Георги

На всеки интелигентен човек е ясно , че върви масирана проруска пропаганда от всички медии . Има цели медии , които открито застават на руски позиции . БАН усилено мълчи и изопачава историята ни . Научно доказано е чрез ДНК тестове , че ние не сме славяни или тюрки , а сме един народ със северна гърция и северна италия и разбира се македония . Но на нас продължава да се вменява вина , че сме предатели спрямо русия . На никого не дължим нищо . Всичко сме си платили че и в повече !!! Българи бъдете горди !!! Трябва да се оттървем от русия завинаги и да престанем да се поддаваме на хибридни дезинформации !!!

Т Рекс

Добре де, видният бивш комунист, служебният премиер Георги Близнашки от кого беше назначен през 2014 г.!! А Мишев? Не беше ли назначен от Росен Плевнелиев, "един от най-последователните прозападни политици в България", както неразумно го наричаш? Що за когнитивен дисонанс!

Няма нужда. Агентите са на показ, както и "антиагентите".

Аз не съм толераст

Не разбрах едно нещо:Защо на естонците заплахата от Русия е по-голяма,а от бежанците няма такава?Искате да станете смугли или да си имате джамии?

....така е педераст си....

баба ти

Защото не е на пътя им, сладкишче...

Пълна тъпотия на К. Мишев! България е демократична страна. Колкото има проруска пропаганда, толкова има и антируска! Ако ДАНС имаше за задача да реагира на дрънканици, а не на действия, щеше да бъде не ДАНС, а медия. И не можем да не отбележим, че това е поредният критикар на държавата, който е със "странна" сексуална ориентация! :)

Фатмак

гъмжи от русифилистици в България, ще прододот и майките си за капейки, еничарите....

Николов

Навън вече е 40 градуса и русомразците взеха да изпушват един след друг. Бягайте веднага под душа и после хапнете таратор!

Трябва да се вземем в ръце докато не е късно. За украйна вече е късно

Мразя Путин и обкръжение - не мразя руснаците и Русия !

На коѝто му се плаща и/или коѝто няма уши да чуе и очи да види - само тоѝ ни внушава, че като се борим срещу руското влияние, сме русомразци - НЕ трябва да проспиваме даже един повод да искаме сметка и да се противопоставяме на руското влияние - това е основната причина да сме на опашката на Европа, че даже и на т.нар. "нормални, демократични" държави ! Затова ни управляват ББ , мутри, царски подлоги и подобни !

Георги

Братя Българи гордеите се с настоящето и миналото си . Ние сме древен народ един от създалите на древна Европа . Ние нямаме нищо общо с русия освен че сме я ограмотили . Скорошни ДНК изследвания показват , че ние не сме славяни и тюрки . Ние сме един народ със северна Гърция , северна Италия и разбира се Македония !!! Историята която ни натрапват е руска . От повече от сто години русия води хибридна воина спрямо нашата история и нашия произход . Целта е на ни обезличи и смачка !!!

пионерче

Предателите на Българските интереси трябва да се посочват поименно и да знаем кои са,а не да се крият зад демократични фрази.С техните методи по техните глави и колкото по-бързо ги върнем на Русия толкова бързо държавата ще излезе от блатото.

Москва, и откраднатите от нея земи е опасно нещо, не слушайте мене, а попитайте всичките и съседни страни, трябва да се вардим от тия а вече близо половин милион референдумци на путлер се заселиха в България

Още една отрепка

Изпълзя от миналото. Компетентен, назидателен, съветващ. И забравил как провали правителството на Филип Димитров. Излизам да повръщам.

Точно. Скоро ще включат пак Алекс Алексиев. Какво е общото между тях? :)

Копейкин

Хе-хе, г-н Мишев, налазили са ви бойците на Бригадир Аспарухов. Ама това е добре - газ пикаят като се каже нещо за руските хибридчици.

Реконтра

Събрали се бивши и сегашни служители на САЩ от Източна Европа да си говорят за ... руска пропаганда. А в почивките сигурно са разменяли полезна информация за хонорарите и грантовете на господарите си. Единственото блеспорно е, че в страните, нарочени за пушечно месо, тече хибридна щатска агресия.

Руските тролове

Ама много са смешни руските тролове. Падам :) Едни и същи схеми. Косьо им разказа играта :)

тошко

Русофилите-продажниците на българските интереси и гробокопачите на хиляди човешки съдби.

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.