Исторически първи "Дисниленд" в Китай беше открит в Шанхай. Американците са изчислили, че заради стратегическото разположение на парка в пристанищния град Шанхай, атракционите ще могат да разчитат на аудитория от близо 330 млн. потенциални посетители, съобщи Ройтерс.

Хиляди хора нахлуха в лунапарка веднага след откриването. Билетите бяха пуснати през март и разграбени само за няколко часа.

Над 1000 високопоставени членове на комунистическата партия на Китай също присъстваха на тържествата по откриването на новия "Дисниленд", предаде Би Би Си. Изпълнителният директор на "Дисни" Боб Айгър описа проекта като "най-голямата стъпка", която компанията е предприемала. Но в китайските медии се появиха критики за цените на билетите и предположения дали пищната атракция няма да е достъпна само за богатите.

Изглежда като парк на Дисни, с характерния дворец в средата. Звучи като Дисни - с усмивките и махането и пожеланията "hello" на английски от всеки член на персонала. Усещането е като в Дисни също-  бягство от реалния свят. Но парк №6 е доста по-различен. Този път Ми Лоу Шу, както е известен на китайски Мики Маус - е получил одобрението на  Китайската комунистическа партия.

Боб Айгър за първи път пристига на мястото, където е сегашният "Дисниленд" преди 17 години. Миналия месец беше последната от серия негови срещи с китайския президент Си Цзинпин. След нея той разказа, че генералният секретар на ККП вече е бил в три парка на "Дисни", има впечатления от първа ръка.

След години трудни преговори и инвестиция от 5,5 млрд. долара китайският "Дисниленд" вече е налице.

"От момента, в който посетителите влязат, всичко, което ще чуят и преживеят, атракциите, храната, забавленията, до най-малкия детайл - всичко може да бъде разпознато не само като автентично "Дисни", но и като отчетливо китайско", похвали се Айгър пред журналисти.

Това е мантрата - фразата, която ще обяснява защо този "Дисниленд" е различен.

За голяма част от 10-те хил. души персонал в увеселителния парк, разположен на 960 акра, ден, прекаран в "Дисни" без униформите не е възможен финансово, обяснява Би Би Си. Цената за семейство с дете ще е вероятно повече от средния месечен доход в Китай.

Инвестицията е на стойност 5,5 млрд. долара. С тези пари американците са изградили шест тематични зони, хотел и парк, в които всяко семейство ще може да се забавлява.

 

Дългоочакваното откриване на първия "Дисниленд" в Китай под знака на смъртта на 2-годишното дете в лунапарка на "Дисни" в американския град Орландо. То стана жертва на алигатори.