Атина - Антиправителствените протести в Атина и Солун, които уплашиха толкова много гръцкото правителство преминаха мирно, но активно. Хиляди жители на гръцката столица се събраха на площада пред парламента и призоваха членовете на кабинета на Алексис Ципрас да подадат оставка.

С гръцкия национален флаг и знамето на Европейския съюз в ръце те освиркваха с пъстрите си свирки предизборните обещания на СИРИЗА, които звучаха от високоговорителите. „Измамници”, „Крадци, подайте оставка”, „Народът не те иска, събирай си хунтата и изчезвай” бяха някои от скандираните лозунги.

Известният от миналогодишните протести преди референдума за или против оставането на Гърция в Еврозоната и ЕС мъж развя отново огромно гръцко знаме, но и транспарант с надпис „Go home Tsipras” (“Ципрас, заминавай си” – б.а.).

Той се качи на стълбите, които водят от паметника на Незнайния воин към сградата на парламента и даде тон на скандиранията. В даден момент някой му подаде хеликоптер – играчка, очевидно показвайки на гръцкия премиер начина, по който да напусне правителствената резиденция, така както президентът на Аржентина Фернандо де ла Руа напусна президентската резиденция „Каса Росада” през декември 2001 г.

Очакваният контрапротест на анархистите така и не се състоя, но не липсваха провокации. Един младеж се опита да изгори европейското знаме, но бе възпрян от протестиращите, които го изведоха извън събраното множество.

Според полицията в протеста в Атина са участвали около 7 000 души, докато организаторите говорят за поне 10 000. Те бяха на различна възраст – от младежи до пенсионери и това даде повод на поддръжниците на управляващите да твърдят, че „младежите са с Ципрас”, както и че „буржоата не могат да организират протести”.

Язвителни коментари имаше и от страна на правителството. Министърът на заетостта Георгиос Катругалос написа в профила си в Twitter: „Къде е господинът с шампанското? „Подайте оставка” страдат от липса на потенциал или ще се появи по-късно? Думите на министъра целяха да припомнят и осмеят факта, че на един от миналогодишните митинги на движението „Оставаме в Европа” един от участниците беше дошъл с чаша аперол шприц.

Протестиращите в Солун се събраха в района на Бялата кула, обединени от желанието си да се противопоставят на правителството на СИРИЗА и мотото на движението „Подайте оставка” – „Без цветове, без партии и без синдикати”.

Заслужава да се отбележи, че сред участниците в атинския протест имаше такива, които държаха банери с лозунги срещу Brexit.

Организаторите отчитат протестите като успешни и смятат, че са само основата за нови, още по-мащабни демонстрации срещу пагубната, както я определят, политика на СИРИЗА.