Нова регистрация

(минимално 8 символа)
(минимално 8 символа)

„Сламеният премиер на Пеевски се изказа тези дни „компетентно“ по въпроса за фалирането на КТБ АД. Всъщност, едва ли би трябвало някого да учудва поведението на г-н Орешарски, след като се има предвид активната роля на неговите министри Петър Чобанов и Цветлин Йовчев в атаката срещу банката... А може би и многобройните посещения на Пеевски в правителствената вила по време на краткия му мандат не са били само на добра политическа воля?!“

Това написа тази вечер в публикация в личния си блог, озаглавена „Сламен Пламен“ бившият собственик на КТБ Цветан Василев.

ОРЕШАРСКИ РАЗДРАЗНЕН: ЗА МЕДИЙНАТА МОЩ НА ПЕЕВСКИ ПИТАЙТЕ БОРИСОВ

Според него Орешарски „несъмнено е съучастник във фалирането на банката.“ Василев не разбирал думите на бившия премиер: „по-добре, че банката е фалирала, защото загубите щели да бъдат по-големи“.

„Кои загуби намалихте, г-н Орешарски? Говоренето Ви в унисон с лакеите на Пеевски от прокуратурата, както и неговите плазмодии Чобанов и Ментата, е лесно обяснимо! Заради безгръбначието и раболепността Ви, позволихте да фалират КТБ АД. А след това Ви фалираха и правителството“, пише банкерът.

Василев оправдава кабинета на Борисов, защото не той отговарял за контрола върху банките, а БНБ, но казва:

„Факт е, че съюзниците на Борисов в първото правителство направиха всичко възможно да спрат развитието на КТБ АД чрез долнопробни сигнали до Европейската комисия в Брюксел относно концентрация на държавни пари и какво ли още не — сигнали, за които ЕК заключи, че нямат правно основание.“

Вижте пълния текст на публикацията на Цветан Василев:

Сламеният премиер на Пеевски се изказа тези дни „компетентно“ по въпроса за фалирането на КТБ АД. Всъщност, едва ли би трябвало някого да учудва поведението на г-н Орешарски, след като се има предвид активната роля на неговите министри Петър Чобанов и Цветлин Йовчев в атаката срещу банката... А може би и многобройните посещения на Пеевски в правителствената вила по време на краткия му мандат не са били само на добра политическа воля?!

Тенденциозни лъжи

Сериозен финансист, за какъвто г-н Орешарски претендира че е, би следвало да мисли, когато говори. Преди всичко, г-н Орешарски би трябвало да знае, че цялата банкова система нараства през този период, а особено банките с предимно българско участие. Основната причина за това е световната финансова криза от 2008-2009 г., която ограничи активността на чуждите банки в България предвид огромните проблеми на техните централи. Това в никакъв случай не трябва да се приема като негативна тенденция, защото той би следвало да си спомня, че по време на правителството на г-н Станишев, в което той беше финансов министър, делът на чуждите банки надхвърляше 85%, в това число на гръцките — над 30%. Дали той си представя как би функционирала икономиката на страната през следващите години, ако се разчиташе на тях? Да не говорим, че по това време бяха изтеглени милиарди кьм централите от банковия пазар в България. Изглежда обаче неговата памет е къса.

Освен това, г-н Орешарски би следвало да знае, че не правителството на г-н Борисов е отговаряло за контрола върху банките, а Българска народна банка. Факт е, че съюзниците на Борисов в първото правителство направиха всичко възможно да спрат развитието на КТБ АД чрез долнопробни сигнали до Европейската комисия в Брюксел относно концентрация на държавни пари и какво ли още не — сигнали, за които ЕК заключи, че нямат правно основание. Сега, след като със съвместни усилия всички успяха да унищожат банката, интересът към държавните пари спря, а балонът от лъжи се спука. И все пак, когато г-н Орешарски прави своите инсинуации (въобще не става по-убедителен, когато се позовава на поръчания пасквил на Аликс Партнърс), би следвало да е проверил, че през „инкриминирания“ от него период 2009-2014 г. капиталът на КТБ АД, вкл. и предоставения подчинен срочен дълг, е нараснал с над 330%. В абсолютни числа това представлява над 660 милиона лева. Този капитал е бил достатъчен да осигури стратегията за развитие на банката, увеличението на активите на която е съпоставимо с увеличението на капитала — около 340%.

През този период освен редовните одити от външни одитори и от инспекции на БНБ, банката е одитирана и от Голдман Сакс (във връзка с придобиването на дял от Оманския фонд). Наред с това, банката е одитирана при подготовката на проспекта във връзка с емисията от облигации на борсата в Дъблин през 2012 г. Нека все пак да напомня , че КТБ АД е единствената българска финансова институция, успяла да емитира облигации на международните финансови пазари. Разбира се, тук трябва да включа и редовните проверки от международната рейтингова агенция Мудис. Всъщност КТБ АД беше единствената българска банка с международен рейтинг, потвърден малко преди да бъде фалирана банката.

Двойни и тройни стандарти

Разбираемо е говоренето на сламения човек, който несъмнено е съучастник във фалирането на банката. Но не мога да подмина цинизма на претендиращ за интелигентен и ерудиран човек, твърдящ , че е „по-добре, че банката е фалирала, защото загубите щели да бъдат по-големи“.  Кои загуби намалихте, г-н Орешарски? Говоренето Ви в унисон с лакеите на Пеевски от прокуратурата, както и неговите плазмодии Чобанов и Ментата, е лесно обяснимо! Заради безгръбначието и раболепността Ви, позволихте да фалират КТБ АД. А след това Ви фалираха и правителството.

Иначе, красноречиво доказателство за вашата „принципност“ са отпусканите два пъти от вас държавна помощ на ПИБ. Първият път дори почти криминално, скрито от публиката и от ЕК! Като показвате такива експертни познания, дали сте проверявали техните показатели, познавате ли техния кредитен портфейл? Нали знаете, че ще Ви заболи главата, ако го анализирате. Нищо, сега ще го боли главата принципния Димитър Костов, станал също така подлога на групата за унищожаване на КТБ АД. Ще ми е интересно как ще разглеждат експозициите на „несвързаните“ с Пеевски компании Водстрой98, ПСТ, Техноекспортстрой, ПСХ, Табак маркет, Дореко, Булгартабак, Хермес солар, Вили вист и не знам какво още към ББР и ПИБ?

В заключение, ще приложа линк към услужливо покрит анализ на Института за икономически и фискални изследвания (INSTITUTE FOR RESEARCH IN ECONOMIC AND FISCAL ISSUES) от май 2015 г. за КТБ АД: 

 Не, не потвърждава Вашето и на останалите кресльовци „компетентно“ мнение, но нали в „демократичните“ общества е така, г-н Орешарски?

Ключови думи

Коментари

дЕлян Пъ.

Кажи си,Цветане,освен за Орешарски,Станишев,Ментата,Джина,Чобанина,Цветанина,Доганина,Борисовна...И знаеш ли,как ще ти олекне...мустакати!?

Ще го екстрадират!

Евгени Григоров

тОВА Е НАЛОЖИТЕЛНО, НО ТОГАВА МАЙКА И ЖАЛНА НА ЦАЦАРОВ, ИСКРОВ, КОСТОВ , ЙОНЧЕВ, ОРЕШАРСКИ И СЕР ГЕЙ. НА ПРОЦЕСА НЯМА КАК ДА НЕ ПРИСЪСТВАТ И ЦПЕЦИЯЛИСТИ ОТ ЕП.

Фибата

Как се нарича човек, който е съгласен с написаното от избягал крадец? Съучастник или глупак? Какъв избор имам само!

Ясно!Ти си кроманьонец!

VTB...

Ели Попова.

Няколко пъти препрочитам това, което е изложил Цветан Василев. Замислих се,след като си припомних как протечецялата сага около анката. Не само сламеният човек има винаТова, което е планирано е ило известно на една шепа БАНДИТИ, ПРЕМИЕРА ОРЕШАРСКИ, СЕР ГЕЙ,пЕЕВСКИ ДАНЧО МЕНТАТА, ИВАН КОСТОВ.СРАМНАТА РОЛЯ НА ЦАЦАРОВ ИСКРОВ И ЙОНЧЕВ Е НАЙ ЕЗЦЕРЕМОНА, ИЗПРАЩАЙКИ 11 ПРОКУРОРИ И ПОЛИЦИЯ.НЕ Е ОСЪЩЕСТВЯВАН КОНТРОЛ ОТ ИСКРОВ, З А Щ О ПЛАНИРАНЕТО ДА ФАЛИРА БАНКАТА В НИКЪКЪВ СУЧЕЙ НЕ ОБСЛУЖВА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ. ВСИЧКИТЕ БЕЗ ИЗКЛЮЧЕНИЕ СА ПОЛУЧИЛИ ПАЯ СИ, ВСЕКИ, СПОРЕД РОЛЯТА. ВАСИЛЕВ НЕ Е КРИСТАЛНА КАПКА, И ПРИ НЕГО ИМА ДОСТАТЪЧНО МАТИЛКА. П О Т Ъ Р П Е В Ш И СМЕ НИЕ ДАНАКОПЛАТЦИТЕ. НАПЪЛНО НЕОСНОВАТЕЛНО СЕ ЧУВАТ ОБВИНЕНИЯ КЪМ БОРИСОВ . ТАКА СА СВИНАЛИ, ДРУГ Е ВИНОВЕН, ЧЕ СА НАПЪЛНИЛИ ГАЩИТЕ.

плачков

Има интервсна статия вDW Какво знае ЦРУ за Борсов. Препоръчвам я на аватар и компания.

Avatar

И все пак, защо само ДСБ и Костов от всички партии имаха милиони в КТБ?

бивши министри на мутрята нямаха ли? ретардирана фуражка селска

даааа

Като дръпнеш въженцето се развява цял простор ос.ран.и гащи

Като се чуе за шумкари, мандраджиите почват да си крият кашкавала. :) "Дянков бе категоричен, че за фалита на КТБ основна вина има ръководството на БНБ. "Фалитът беше политически предопределен. Банката можеше да бъде спасена, но не беше, заради политически гафове в началото на 2014 г.", каза Дянков. Според него шумното и рязко заговаряне за проблемите на банките по време на правителството на Пламен Орешарски е допринесло за фалита." /Офнюз/

Да бе

А ти бе, наглецо?! Не я ли източи баш ти?!

да

това е , което ти написаха в медиите , особено в брадва, секира, пик , топор и т.н.А малко мозък и знания да ти се налее няма да е зле

Фатмак

Цв.В. се опитва да се изкара жертва, но фактите сочат друго. Той е мошеник, използвал услужливия чадър на няколко кабинета и управителни съвети на БНБ да си направи "банка", от която с чужди пари да финансира собствени бизнеси и накрая схема да се измъкне сух. Кабинетите с участие в схемата са на Костов с малка роля, Горския и Тройната с нарастваща, Бойко 1 с ключова и донякъде Орешарски. Борисов 2 участва в играта, но като лешояд, за разделението на плячката. Всички участници са се обогатили за сметка на данъкоплатеца, който хем поема разходите, хем услужливо е избрал такива мошеници да му представляват интересите, че ще го ошушкат още повече, вместо да ги прати в затвора. Прост народ, слаба държава, лесно се управлява, както са казвали капиталистите преди 9-ти септември ;)

да

а орешарски , пеевски , ментата, чобана, станишко , цветко и т.н. пичове са най готените , бизнес и икономически просветени добри хора , които 24 часа работеха в ползу роду .... Фатмак , свали ч тая фуражка , че мозък не ти остана

Рали

Е, нами какво точно да се изцепи Василев. Все едно не той окраде нагло КТБ.

Цецо пак ли бе?

Този измамник няма ли да го екстрадират вече? Докато Василев продължава да бъде на свобода ще бъдем свидетели на подобни нелепи изказвания. Горкичкият той бил невинен, само че няма нормален и здравомислещ човек, който да се върже на тези глупости. След като има някакви претенции нека да седне на подсъдимата скамейка, да го видя тогава какво ще направи!

Филипа

Ех, ако Цацаров си беше свършил работата когато трябваше, сега Василев щеше единствено да си пише писъмца от килията на Софийския централен затвор, а не тук да дава изявления и да се изказва много компетентно. От както се заговори, че Василев ще бъде екстрадиран, той започна заедно с всички, на които плаща да раздухва някакви измислени скандали, за да измести темата от дневния ред и да се прикрие. Не мисля, че изобщо някоя медия трябва да му дава гласност на всякакви подобни изказвания. Докато Орешарски охранваше КТБ нямаше проблеми. Сега Орешарски бил сламен премиер. Според мен просто Василев е решил да търси подкрепа и симпатия от всички, които протестирахме тогава срещу онова корумпирано правителство. Само дето Василев беше тогава част от това статукство. Сега колкото и да се изкарва жертва няма да спечели никакви симпатии от никой.

Атанас Чобанов - Биволъ

Уважаеми, предлагам да канонизираме Цветан Василев в светец! Ако се замислите той наистина е светец и не е виновен за нищо, което е ставало в пирамидата КТБ! Нищо че по това време е бил Председател на Надзорния съвет на КТБ, той милият не е знаел какви ги върши Шиши например! Освен това господин Василев заслужава да получи титлата "светец на България", защото години наред издържаше почти всички медии в България!

Ева

А той самият нищо не е знаел и не е участвал в никакви подсъдни схеми, така ли?

Мел

Така говори Василев все едно е жервта ,а не виновник.Кога ще има съд за такива като него?

Най

Следвайте ни

Още по темата

Още от категорията

Скъпи потребители,

От днес - 25 май 2018 г. - влиза в сила новото европейско законодателство за защита на личните данни, известно още и като GDPR.

Тук можете да прочетете целия документ: "Регламент (ЕС) 2016/679 на Европейския парламент и на Съвета от 27 април 2016 година относно защитата на физическите лица във връзка с обработването на лични данни и относно свободното движение на такива данни." (тук)

Във връзка с това "ЗЕБРА БГН" АД приема нова "Политика за поверителност" (тук), съобразена с GDPR.

Целта на новите правила е да дадат на вас повече права за контрол над собствените ви данни и по-добра защита на неприкосновеността ви.