Франция и съюзниците й ще продължат да използват силата на демокрацията срещу варварството. Това обявиха днес от Елисейския дворец след телефонен разговор между френския президент Франсоа Оланд и американския му колега Барак Обама.

И двамата са подчертали решимостта си след последните атентати в Орландо и Париж САЩ и Франция да си сътрудничат още по-тясно. Целта е да бъде разгромена ислямистката терористична организация “Даеш”.

Заради продължаващата заплаха от страна на атентатори джихадисти службите за сигурност на двете държави ще си сътрудничат още по-интензивно, се посочва още в съобщението на Елисейския дворец.

Това бе потвърдено и от Белия дом:

"В телефонен разговор президентите Обама и Оланд подчертаха решимостта си заедно да разгромят джихадистката групировка "Даеш"."

Извършителите и на двата атентата – в нощта срещу неделя в Орландо, Флорида, както и в парижкото предградие Манянвил в понеделник вечер, обявиха, че са се врекли във вярност на "Даеш".

Преди да бъде застигнат от полицейски куршуми, Омар Матийн (29 г.) изби в гей клуб в Орландо 49 души и рани 53-ма.

Лароси Абала (25 г.) закла в Манянвил полицейски служител и спътницата му в живота. По чудо оцеля техният 3-годишен син.

Във видео, качено във Фейсбук, Абала оповести, че европейското по футбол във Франция ще се превърне в гробище.

Терористът беше убит, а видеото изтрито по настояване на френските власти.

Днес и германският вътрешен министър Томас де Мезиер призова населението на страната да бъде бдително във връзка със заплахата от терористични актове.

„В момента ние трябва да се готвим не само за единични терористични актове, но и за такива нападения, каквито имаше в Париж, а също и за терористични актове, координирано на международно равнище, при това не по единен сценарий“, заяви Мезиер.

Министърът смята, че „населението трябва да проявява повишена бдителност, когато става дума за радикализация на членове на семейството, съседите или приятелите“.

„Това трябва да стане част от нашата сигурност. Такива съобщения до властите са необходими за предотвратяването на терористични актове“, подчерта министърът. Той отбеляза, че радикализацията се извършва не само в интернет. Според него тя често започва в семейството.