Издърпването на ухото. Шамарът. Плясването отзад. Има ги в много от старите български филми, а и днес все още са традиционна част от методите на домашно възпитание. Този вид насилие е темата на видео инсталацията на Георги Господинов, познат на публиката с романите и разказите си.

Откриването ще бъде на 16 юни, четвъртък, в 19 часа в галерия „Credo Bonum“ в София, а инсталацията ще бъде достъпна за посетители до 26 юни. Те ще могат да видят откъси от стари ленти.

Най-новият проект на Георги Господинов не може да бъде изненада. Той е продължение заниманията му с детството и със социализма, които познаваме от романа „Физика на тъгата” и от проектите „Аз живях социализма” и „Инвентарна книга на социализма”.

Инсталацията „Шамарената фабрика” отдава почит на българското кино от 60-те и 70-те, което е запечатало сцени на „минимално насилие” над деца.

"Шамарените фабрики продължават да работят на пълни обороти, а някогашните деца са днешните възрастни. Дали с порастването си не сме преминали от другата страна на шамара", пишат организаторите на инсталацията.

Техническата реализация на проекта е на Калин Серапионов, а звукът на Досьо Амуджев.

Георги Господинов (1968) е един от най-четените у нас и превеждани български писатели. Сценарист е на няколко късометражни филма, сред които „Ритуалът” и „Омлет”, селектирани съответно за престижните фестивали Берлинале и Сънданс.

Сред най-новите му книги са „Невидимите кризи”, „Сватби на животни и неща” (в съавторство с дъщеря му Рая Господинова) и стихосбирката „Там, където не сме”. През 2015 г. е гост-професор в Хумболтовия университет (Берлин), където един от курсовете му е посветен на идеологии и детство през ХХ век.