Исландия осигури първата наистина голяма сензация на европейското - 1:1 срещу Португалия в мач от група F. Северняците са дебютанти на голямо първенство, самото им класиране е тотална изненада. Докато португалците, водени от Кристиано Роналдо, са считани за фаворити. Най-малкото никой не очакваше да имат проблеми в квартет с Исландия, Унгария и Австрия.

Само Роналдо е в пъти по-скъп от целия тим на Исландия. Тази вечер обаче това не личеше на терена. Станалият съвсем наскоро европейски клубен шампион с "Реал" (Мадрид) голмайстор предимно разхождаше скъпата си прическа. Той опитваше да дирижира действията на тима си, но играта му не беше на ниво. Проявяваше нерви. Само в две ситуации реално можеше да отбележи гол, но ударите му отблизо с крак (преди почивката) и с глава (след антракта) не затрудниха вратаря на аутсайдерите.

А нещата изглеждаха добре за "мореплавателите", които поведоха с гол на Луиш Нани в 31-ата минута. В 50-ата обаче Биркир Бярнасон изравни при груба грешка в тила на Португалия. До края на мача южняците имаха инициативата, но рядко застрашаваха вратата на съперника си реално. Обратно, Исландия създаде две ситуации за пълен обрат. Тимът прояви характер, игра много правилно и с дух.

Така се стигна до напълно заслужено 1:1. В другия мач от групата Унгария срази Австрия с 2:0.

От утре започват вторите мачове в групите на Евро 2016.