МИХАИЛ КОЛЕВ

Не дали е инсценировка, или не, а кой поръча цирка - това е най-задаваният въпрос в Свиленград след ареста в сряда на дългогодишния зам.-шеф на култовата южна митница Георги Костадинов. 

Защото в митничарския град почти никой не се съмнява, че арестът е постановка. Никой не вярва, че Костадинов се е забъркал в афера с наркотици.

„По-скоро в моята къща ще намерят дрога, отколкото в тази на Костадинов”, възклина с ирония дългогодишен прокурор от Хасково, веднага след като се разчу за спецоперацията на ДАНС.

В сряда две патрулки без сирени, но с включени лампи блокират от двете страни тихата уличка „Черно море” в Свиленград. В клещите им се оказва служебен тъмносин „Форд Фокус” на свиленградската митница. Зад волна е едно от знаковите лица на институцията. 

Георги Костадинов е зам.-началник на митницата от 2002 г., промотиран като инспектор и шеф на отдел още по времето на правителството на Иван Костов, когато за митниците отговаряше лично кардиналът Христо Бисеров.

Според съседи, веднага след като е засечен от двете патрулки, Костадинов слиза спокойно от колата и видга ръце. „По всичко личеше, че е очаквал подобен цирк. Изобщо не беше изненадан. Поздравиха се най-любезно с полицаите, само дето вместо да си стиснат ръцете, му сложиха белезници. След това преровиха колата набързо. Качиха Георги в една от патрулките, а един от полицаите върна форда пред къщата на ул. „Черно море” 19.

Фамилната къща, обитавана от митничаря в Свиленград.


"Това се случи сутринта. Фордът пренощува пред къщи. Георги тръгна с него за работа”, поясниха обитатели на фамилната двуетажна къща. Без да казват имена и с условието да не бъдат снимани.

„Шокирана съм. Георги е много деликатен и кротък човек. Със семейството си се разбираше прекрасно. Има жена и две деца – момченце и момиченце. Не ги лишаваше от нищо, но не парадираше никога нито с пари, нито с луксозни коли и вили”, каза близка на фамилията.

Шокираните близки от митничарското Ориндж каунти са убедени, че става въпрос за постановка. „Защо му е на Георги да държи наркотици?! Че той имаше вазможност с един телефон да пусне камион без проверка. Ако е искал да вади незаконно пари, нямаше да опре до дрогата. Та, той беше на прекалено високо ниво”, убедени са близките.

„Постановка, при това съшита с бели конци”, казва комшия на средна възръст. „Няма какво да говорим. Познавам го от дете. Даже сме братовчеди. Няма да направи такова нещо. Не би рискувал заради семейството си да се занимава с глупости”, казва гневно роднината. Естествено, също не иска снимки, а как се казвал, се оказа, че  „не е наша работа”.

„Аз издигнах Костадинов от редови митничар до инспектор през далечната 1997 г. При НДСВ американците  припознаха в него „своя човек”. Знам го, защото имам много канали за информация”, твърди Георги Шишков - бивш началник на митницата от времето на Иван Костов. В града се твърди, че преди именно той играе с тях. Самият Шишков не отрича, че даже е бил на специално обучение в САЩ.

Бившият началник на митница "Свиленград" Георги Шишков.

Според ексначалника именно на покровителството на партньорската служба - всесилната DEA (Drud Enforcement Agency), се дължала недосегаемостта на Георги Костадинов и оцеляването му при всички власти. Така той изкарва 12 години на инфарктния заместнически пост – от 2002 до ареста си на 21 май 2014 г. Шишков смята, че не е изключено, запленен от недосегаемостта си старият играч да се е зкушил да се включи примерно в игри с цигари или други акцизни стоки. Което обаче DEA не би покровителствала.

По обяд в сряда полицаите се връщат с Георги Костадинов в къщата му и я претърсват детайлно. Сградата е двуетажна, фамилна. Строежът ѝ е започнал през 1982 година. На единия етаж живеят митничарят с жена си и двете си деца. На другия са родителите му и сестра му, разказаха комшии.

Според тях зам.-шефът на митницата го раздава повече от скромно. Сам си майсторял лятната кухня и други пристройки по двора. Жена му работела в банков клон в Свиленград. 

От официалното съобщение на ДАНС и Специализираната прокуратура става ясно, че в сряда в дома и колата на Костадинов са немерени общо 1,5 кг наркотици - амфетамин и метаамфетамни на таблетки.

Другата версия - но пак касаеща поръчков арест на Костадинов, е ДПС. Хората около настоящото ръководство, колкото и да са силни политически и финасово, никога не са държали еднолично митницата в Свиленград. Тя винаги се е „отчитала” на управляващата в момента партия, независимо дали става въпрос за СДС, БСП, НДСВ или ГЕРБ. При тройната коалиция лъвските пайове се деляли между БСП и НДСВ, за ДПС оставали само трохите, шушукат из Свиленград. 

Сега обаче нещата се промениха драстично. За кадровик на митницата се спряга хасковският депутат от движението Мехмед Атаман. Сегашният временен началник  Валери Стайков също е негово назначение. А с отстраняването на Костадинов показват кой вече командва парада край турската граница.

Смята се и че по времето на ГЕРБ именно Костадинов сваршил "черната" работа - макар и в сянка, като заместник-шеф, той отстранява всички неудобни служители. По времето на ГЕРБ се сменят трима началници, но и тримата били като „английската кралица” - нито знаели какво става, нито как да управляват митницата. Просто били фасадата. "Де факто управлаваше Ваньо Танов чрез Георги Костадинов”, твърдят запознати.

 Според други слухове „вечният заместник” е бил топлата връзка със силните на деня, имал е сериозни политически връзки във всички правителства досега. Но в един момент станал неудобен заради прекалено многото информация и контакти.

Часове след ареста си в сряда Георги Костадинов е отведен в София. Току що му бе повдигнато обвинение за държане на наркотични вещества в особено големи размери с цел разпространение по поръчение на организирана престъпна група. Въпреки, че засега е задържан "прокурорски" за 72 часа (броени от 22 май), се очаква Специализираният съд в столицата да го остави задълго в ареста.

„Не може да бъде! Това е 100-процентова постановка. Георги никога не е вземал наркотици, нито пък би държал подобнонещо в къщи или в колата си. Най-вероятно е натопен, прекалено случайно е този арест три дни преди изборите”, коментираха познати на семейството.

Негови колеги допуснаха, че може да става въпрос за дрога от различен вид, отклонена по някакъв начин от митническите помещения за съхранение. Колегите му на шега го наричаха „Вечния”, защото оцеляваше при всички рокади и чистки през годините.  Нещо повече - през годините Костадинов поне 4 пъти е бил назначаван за временно изпълняващ длъжността шеф, включително и през мандата на ГЕРБ, както и когато премиер вече беше Пламен Орешарски. Според вътрешни слухове в митницата, след всяко назначение като Вр.И.Д. Костадинов е отказавл да стане титуляр.

Бивши митничари в Свиленград сравниха Костадинов с легендата край бариерите Сар Колев. Той е зам.-шеф на свиленградската митница цели 20 години. Но това е било при социализма.