Конституционният съд е категоричен, че текстове в Закона за банковата несъстоятелност (ЗБН) не нарушават конституцията, става ясно от решение на институцията по дело, за което тя беше сезирана от тричленен състав на Върховния касационен съд през януари 2016 г.

Още през миналата година компанията "Бромак" на ексшефа и мажоритарен акционер във фалиралата Корпоративна търговска банка (КТБ) Цветан Василев възрази срещу промените в чл. 11, ал. 3 и чл. 16, ал. 1, изречение 3 в ЗБН. Текстовете са свързани с назначаването от БНБ на временни квестори в банка в производство по несъстоятелност, както и с лишаване на акционерите с над 5% в капитала на такава банка от правото да оспорват някои решения на съда. Например обявената дата на несъстоятелност. По-късно към иска се присъединиха и оманските акционери в КТБ "Бългериън акуизишън къмпани". Мотивите им бяха, че с тези разпоредби се нарушава правото на защита на самата банка, както и че акционерите се лишават от права.

ФИРМА НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ ОСПОРВА ГОТВЕНИ ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ

Конституционните съдии отхвърлят претенциите с мотивите, че смисълът на квесторите е точно такъв - при определени условия да се назначи управление, което да са напълно различни от досегашното ѝ ръководство. А по въпроса за правото на обжалване на датата за несъстоятелност от акционерите съдиите смятат, че те не са ощетени, след като дори кредиторите нямат право да обжалват този акт на съда.