Папа Франциск остро осъди „наглото” свободно разпространение на оръжие по целия свят, ден след като мъж застреля 50 души в Орландо, САЩ.

По време на визита в централата на Организацията по прехрана и земеделие (ФАО) на ООН светият отец изтъкна, че е много по-лесно да се сдобиеш със смъртоносно оръжие, отколкото да преодолееш бюрократичните пречки пред доставка на хуманитарната помощ.

„Трябва да имаме предвид, че форми на помощ и проекти за развитие са възпрепятствани от заинтересувани и разбираеми политически решения, изкривени идеологически виждания и непреодолими митнически бариери, докато оръжията не са”, каза Светият отец.

„Няма значение откъде идват оръжията; те се разпространяват нагло и на практика напълно свободно в много части на света. В резултат, храним войните, не хората”, заключи папата, цитиран от БГНЕС.

Гладът в световен мащаб и противопоставянето на оръжията са приоритети за папа Франциск откакто седна на Светия престол през 2013 година.

Папа Берголио отбеляза, че когато мизерията престава да има лице, изпадаме в изкушението да говорим за „глад“, „прехрана“, „насилие“, оставяйки настрана „конкретния индивид, който и днес все още чука на нашите врати“. Без лице и без житейска история, животът на „хората започва да се отбелязва с цифри“ и се рискува „да се бюрократизира болката на другите“. Затова трябва да се работи за „денатурализацията“ и „дебюрократизацията“ на мизерията и на глада на нашите братя. Папа Франциск посочи, че намесата трябва да бъде на различни нива, като в центъра се постави „конкретната личност, която страда и е гладна“:

„Липсата на храна не е нещо естествено, не е нито ясен, нито очевиден факт… Това, че в XXI век много хора страдат от глад, се дължи на егоистичното и лошо разпределение на ресурсите, на меркантилизацията на хранителните продукти“.

Папата изтъкна, че „консуматорството, което преобладава в нашето общество, ни кара да свикваме с излишното и с всекидневните разхищения на храна…“. Трябва да помним, че ако има разхищение на храна, все едно „че я крадем от масата на бедния“, каза светият отец.

Най-бедните народи не само страдат от военните конфликти, но и в същото време виждат как се пречи на всякакъв вид помощ. Затова е наложителна дебюрократизацията на онова, което пречи на постигането на целите за хуманитарни помощи“.

Затова папата апелира държавите да сътрудничат на ФАО, за да може да се даде отговор на необходимостта на хората и да се реализират „стабилни и състоятелни проекти“, като се насърчават „дългосрочни програми за развитие“. Светият отец окуражава да се върви напред, въпреки умората и трудностите, заедно с католическата църква,  която осигурява цялата си подкрепа за спешния приоритет „нулев глад“.

„Гладен бях и Ме нахранихте; жаден бях и Ме напоихте“. Това е една от максимите на християнството, заключи папа Франциск, тъй като „в тази способност да помогнем на гладния и на жадния можем да измерим пулса на нашата човечност“, съобщи радио Ватикана.