Враговете на Европа ще гърмят шампанско, ако Великобритания излезе от Европейския съюз. Разводът ще бъде болезнен, нищо вече няма да е същото.

Това заявява президентът на Европейския съвет Доналд Туск в интервю за в. “Билд”. Предлагаме ви акцентите.

Господин президент, след броени дни Великобритания ще е първата страна, която ще гласува за излизане от ЕС – Brexit. Това началото на края на Европа ли е?

Не съм пророк. Мога само да се надявам, че британците ще гласуват срещу излизане от съюза. Въпреки това моментът е исторически и това се усеща. Нещо старо приключва, нещо ново започва. Аз обаче съм сигурен, че ЕС ще оцелее, макар да плати висока цена.

Какво започва?

Финансовата и бежанската криза доведоха до несигурност, до въставане срещу политическото статус кво. Наблюдаваме рязко нарастване на усещането за нестабилност. Референдумът на британците би могъл да засили тази тенденция.

До каква степен Brexit би навредил на ЕС?

Всяко семейство знае, че един развод е травма за всички. От икономическа гледна точка ще пострада всяка държава от ЕС, но преди всичко самите британци. Политически едно излизане от съюза ще окрили всички радикални антиевропейци в държавите от ЕС. И още: в деня на излизането на британците от съюза всичките ни външни врагове ще гърмят шампанско. Длъжни сме да направим всичко възможно, за да им помрачим веселбата.

Какво би означавало излизане от ЕС за самите британци?

Кампанията за Brexit има ясно послание: “Оставете ни да излезем. Нищо няма да се промени, всичко ще остане, както е било.” Това е напълно погрешно. За Великобритания това би било удар и то не само икономически, а преди всичко геополитически. Защо е толкова опасно? Защото никой не може да предвиди дългосрочните последствия. Като историк аз се опасявам, че Brexit би могъл да е началото на разрушаването не само на ЕС, но и на цялата политическа цивилизация на Запада.

Говорите за развод. Как той би изглеждал в случая с британците?

Развалянето на всички договорни задължения и връзки би било много тъжно, но сравнително просто, то би продължило около две години. Много по-трудно би било след това – да се договорят нови отношения. После всяка от останалите 27 членки на ЕС и Европейският парламент трябва да одобрят целия пакет. Това би отнело най-малко 5 години и се опасявам, че няма гаранция за успех.

Защо всички тези аргументи не се възприемат от много британци?

Социални настроения са следствие по-скоро на емоции, отколкото на разум или икономически интереси и това е така не само във Великобритания.

Еврото, Украйна, бежанци. Никога от основаването си ЕС не е затъвал така дълбоко в криза. Какво се случи през последните години?

Ако мислим, че ЕС е безкраен празник, то тогава всичко е загубено. ЕС не може да е само отговор на трагедии от миналото ни, ЕС е длъжен да отговори на въпроси от бъдещето. Ето защо трябва да отговорим на предизвикателствата на кризите, които не сме ги предизвикали ние, връхлетяха ни отвън. Длъжни сме да прозрем, че ваканцията в световната политика свърши. Трябва отново да залягаме на чиновете и да издържим тежки изпити.

С 28 държави членки ЕС е прекалено тромав. През 2004 г. вкупом бяха приети 10 нови страни, включително родната ви Полша.

Първо: нито една от сегашните кризи има нещо общо с разширяването на ЕС. И още: днес нищо не би било по-добре, ако ЕС би бил разединен или по-малък. Мини-Европа би била най-лошият отговор на огромните проблеми, пред които сме изправени. Трябва да прозрем, че Европа се състои от малки държави и от такива, които още не са го разбрали.

Защо при бежанската криза Германия беше изоставена от европейските си партньори?

Момент. Други държави съобразно тяхното население също приеха много бежанци. Така че Германия не беше оставена сама и не би следвало да влиза в ролята на мъченик. Това е толкова погрешно, както и че отворените германски граници предизвикали бежанската криза. Макар да сме имали различия по тази криза, всеки ден съм радостен, че Ангела Меркел е германска канцлерка, която се опитва да обединява чувство за отговорност, морал и ценности. Това е ядрото на Европа. Но дори Европа не може да приема бежанци безгранично, това сега го разбра и Германия.

Кога ще паднат визите за турски граждани?

Когато Турция изпълни всички условия. Преговорите със сигурност ще продължат до октомври, но има напредък.

Кога Турция ще стане членка на ЕС?

Не при сегашното положение.

Ще стане ли Доналд Тръмп следващ президент на САЩ?

Със съпругата ми сме заедно от 38 години. Тя казва: “Един Доналд ми идва вповече.”