Тежковъоръжен мъж с бомби и химикали бе арестуван в Калифорния на път към гейпарад. 20-годишният Джеймс Уесли Хоуел бил спипан в кола, натъпкана с оръжие от полицията. Самият той признал пред униформаните, че отивал към Холивуд да "убива хомосексуалисти" и "да загрее парада".

Случката става само няколко часа след най-кървавата масова стрелба в историята на САЩ в Орландо. Там в хомосексуален бар бяха застреляни 50 души, а 53 ранени. Убиецът Омар Матийн е бил с радикални ислямски възгледи. Терористичната организация "Даеш" пое отговорността за атентата, който е първи на територията на САЩ, извършван джихадистката групировка.

Полицията е хванала Джеймс след обаждане по телефона от мъж, който казал, че някой му чука по прозорците и вратата. Ченгетата намерили в колата 3 бойни пушки, някой от тях с удължени пълнители, много патрони, екзплозиви и 18 литра течен химикал. Според специалисти с това количество е могло да се направят много бомби. Най-вероятно химикалът е танерит, който е съставен от алуминиев прах и амониев нитрат.

Джеймс Уесли е бил от Индиана и засега не са известни мотивите за престъплението. Полицията е категорична, че няма връзка с кървавата баня в Орландо. Взети са екстрени мерки за охрана на гейпарада в Холивуд, на който са присъствали около 400 000 души заедно със запячите.

Уесли вече е в ареста в Санта Моника и му е повдигнато обвинение за незаконно оръжие и взривни материали. Гаранцията му е 500 000 долара.