Левият политолог и бивш началник на кабинета на Сергей Станишев Татяна Буруджиева разкритикува поклонението на новото ръководство на БСП пред паметника на Тодор Живков в Правец.

"Това беше едно непремислено пиар събитие. Корнелия Нинова иска да обединява БСП, но така не се прави", каза Буруджиева пред бТВ.

Тя посочи, че и голяма част от социалистите отчитат като грешка това събитие.

"Късмет е, че хора като Методи Андреев истерично застанаха насреща и им свършиха работата", добави Буруджиева.

Според политолога Огнян Минчев, който също бе в студиото на бТВ, поклонението на делегацията на БСП пред Тодор Живков повдига въпросителна за сериозна промяна в столетната партия.

"БСП дълго време имаше позиция на отдръпване от времето на управлението на БКП. Сега това поклонение прави завой към релегитимация на този период. На практика това е ревизия на останалите позиции, представящи БСП като европейски мейнстрийм", каза Минчев. 

ЕМИГРАНТЪТ ПЛЕВНЕЛИЕВ

Двамата политолози коментираха и речта на президента Росен Плевнелиев пред Европейския парламент.

"Добре е когато се аплодира българския президент, но какъв фактор е той. Плевнелиев е в ролята на глашатая срещу Русия. Той заработва позиции за работно място в международна институция", каза Буруджиева.

Според Огнян Минчев обаче е изключително важно, че Плевнелиев е демонстрирал ясна и категорична позиция.

"Президентът не бе ругателен спрямо Москва. Изрази тезите, които са характерни за либералите в Европа. Имат международна стойност. Президентът на Естония преди 6 месеца също говори пред Европейския парламент и тогава никой не пита защо точно той, президента на двумилионна Естония го прави. България не губи от позицията на Плевнелиев за Русия. Тя е съвсем нормална, труизъм", каза Минчев.

Според него това се доказвало от факта, че у нас има нарастващ брой медии, представящи европейската интеграция и НАТО като фиаско и ни лансират евразийска алтернатива. 

Според Буруджиева обаче Путин не е големият проблем на Евросъюза, а Плевнелиев нямал бъдеще в политиката. 

"Има истерия и разделение предизвикано от политиците и от президента. Това е същият този президент, който наблюдаваше как се гори снимкса на министър-председател от страна на умните и красивите (б.а. - Буруджиева явно визира протестите по време на управлението на Пламен Орешарски). Това не е добре за демокрацията изобщо", каза тя. 

Иначе и според Буруджиева България отдавна е направила избора си в посока на ЕС и НАТО.